Sataraš

Sataraš

 

 

 

Jelo iz starih vremena, koje je počelo polako i da se zaboravlja u poplavi pasta, pizza, tortilja… jelo koje je nepravedno zapostavljeno…Iako szataras potiče iz Mađarske, osvojio je Evropu, pa se i u Crnoj Gori odavno sprema.. 

 

 

  • 1 glavica crvenog luka (oko 100g – 23 kcal)Sataraš
  • 2 češnja bijelog luka (zanemarljivo,137kcal ima 100g )
  • 2 zelene paprike i2 crvene paprika (paprike sve 4 zajedno,oko 500g, – ukupno 100kcal)
  • Pola feferone (zanemarljivo)
  • 4 zrela paradajza (prosječne veličine ~ 750g – 105 kcal)
  • 70 ml ulja( 635kcal !)
  • So, biber, crvena paprika
  • Grana  peršuna
  • 4 jaja – izbaciti u posnoj varijanti (prosječna kokošija ~320 kcal)

Ukupno: 1183 kcal. Naumljeno za 4 osobe. Ako malo smanjite ulje, ušteda na kalorijama je značajna.

SatarašKako sam spremala sataraš : na malo ulja lijepo sam izdinstala 1veću glavicu crnog luka i 2 češnjića bijelog, sve što sitnije izrezano.

Onda sam dodala 2 zelene i 2 crvene paprike izrezane na tanke rezance i pola feferone što sitnije isjecakane. Posolila i pobiberla pa dodala i malo crvene  paprike. Dinstala samsve ovo kratko pa dodala  4 zrela paradajza, oguljena i isjeckana na kockice. Ako paradajz potopite u vrelu vodu na par minuta, lako će se oguliti.

Sataraš

E onda ja pojačam maximalno kolo, da bi sok što prije ispario a povrće ostalo pomalo ‘grickavo’, ne volim kad se sve raskaši.Na kraju dodam i par listića peršuna sitno sjeckanih.

Po pravilu bi u sve trebalo dodati umućena 3-4 jaja, ali mnogo je ljepše i dekorativnije ako se ispriži jaje na oko.Mmm kako volim kad presječem žumance , a ono se izlije po povrću…Naravno može i bez jaja, u kom slučaju imate divno posno jelo.

Sataraš

 

I tako, brzo i lako i eto ga divan domaći starinski ručak. Bez čuda od začina, a sve što je potrebno moglo se nekad ranije naći i u najskromnijoj bašti, a danas kod omiljene tete s pijace… Boraveći u Jagoču, divnom selu nadomak Berana, gdje deda Zdravko uzgaja povrće u bašči, koju niti prska niti đubri, ja sam imala priliku spremiti satarš baš kao nekad…

Preporučujemo:

India-sos
India-sos
Dinstani kupus
Dinstani kupus
Povrće u parmezan sosu
Povrće u parmezan sosu
Miješana salata
Miješana salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.