Prebranac u paprikama

Prebranac u paprikama

Iako se uobičajeno sprema sa kobasicama ili rebarcima, prebranac je omiljen  i u posnoj verziji sa  sušenim paprikama. U Podgorici se već neko vrijeme mogu kupiti sušene paprike, pa imamo zadovoljstvo uživati u posebnoj dodatnoj aromi kojom one obogate  nama već omiljeni prebranac.

 

 

 

  • 500 g pasulja tetovca (1365 kcal)
  • 500 g crnog luka (115 kcal)
  • 2 lista lovora
  • Začin, biber ,crvena paprika
  • 20 sušenih crvenih paprika (550kcal)
  • 1 dl ulja (900 kcal)

Ukupno: 2930 kcal

Pasulj  uveče operite i stavite u vodu samo da proključa. Ostavite da prenoći, pa promijenite vodu, i ponovo prokuvajte. Opet promijenite vodu posolite po ukusu (ja stavim začin) dodajte 2 lista lovora i na tihoj vatri kuvajte  dok pasulj ne bude skuvan, mada ipak preporučujem da koristite ekspres-lonac koji će značajno ubrzati vrijeme kuvanja.

Prebranac u paprikamaCilj ove procedure je smanjiti efekat nadutosti nakon jela, a nije zgoreg ni ubaciti grančicu mente ili desetak zrna kima. Ali kako i menta i kim utiču na ukus mnogi ih izbjegavaju.

Na dosta ulja zlatno izdinstati 500 g crnog luka (babe su mi govorile – koliko pasulja toliko luka), dodati kašičicu-dvije crvene paprike i skloniti sa vatre.

Procijediti pasulj, ali ne baciti vodu. Bobice pasulja dodati na luk, još malo začiniti (so ili začin , i biber), promiješati pa polako puniti paprike. Paprike prvo treba oprati, pa ostaviti pola sata u toploj vodi da nabubre. Nije ih problem puniti, mada je lakše ako je pasulj sitnijeg zrna. Neće sav pasulj proći za punjenje, pa ostatak prespite u posudu u kojoj ćete zapeći prebranac i preko njega složite punjenje paprike. Dvije kašike pasulja izgnječite i razrijedite malo sa vodom u kojoj je pasulj kuvan pa time sve prelijte.  Na ovaj način izbjegavate  nepotrebno pravljenje zaprške, pošto je voda u kojoj je baren pasulj već puna pasuljovog skroba.

Koliko tečnosti ćete dodati, zavisi  koliko volite da je gust prebranac, ali imajte na umu da će dijelom da se ukuva i ispari i da će pasulj biti gušći nakon pečenja.

Pecite u rerni nas 220C oko 30 minuta, dok se lijepo ne zarumeni.

Prebranac u paprikamaOvako pripremljen, ima posebnu ljepotu zbog sušenih paprike, a mi volimo i kad je blago zaljućen. Volim i  to što ga mogu pripremiti unaprijed, pa samo zapeći kad se vratim s posla.Ako volite praziluk, možete i dio luka zamijeniti njime, što će dati još bolji ukus, no kako moji mišovi ne vole zelene niti praziluka, ja ga izbjegavam kad to mogu.

I na kraju, imajte na umu da je ovo ujedno i posna varijanta, pa odlično dođe u danima posta koji upravo počinje…

 

Preporučujemo:

Prebranac sa kobasicama
Čorba od pasulja
Čorba od pasulja
Čorbast pasulj
Čorbast pasulj
Pasulj i rezanci
Pasulj i rezanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.