Prebranac sa kobasicama

Nezaobilazno jelo na svim velikim ručkovima i slavama. Jelo naših starih koje na svu sreću i dalje živi na našim trpezama…Prebranac, tavče na gravče, zapečeni pasulj… to što ga zovemo različitim imenima samo je dokaz da ga baš svi volimo…

Za prebranac treba nam svega par sastojaka, i par sudova. Stone Legend modla i tiganj, biće nam sasvim dovoljni za prirpemu ovog jednostavnog, a svima tako omiljenog jela.

 

 

  • 500 g pasulja tetovca
  • 500 g crnog luka
  • 400 g roštilj kobasica
  • 2 lista lovora
  • Začin,
  • 1 dl ulja
  • crvena mljevena paprika

 

Potrebno je 500 g pasulja uveče oprati i staviti u Stone Legend modlu i preliti vodom samo da proključa. Ostaviti do ujutro, pa promijeniti vodu, i ponovo prokuvati. Opet promijeniti vodu posoliti po ukusu, ja stavim suvi začin, staviti 2 lista lovora i na tiho kuvati dok pasulj ne bude skuvan. Cilj ove procedure je smanjiti efekat nadutosti nakon jela.

Na dosta ulja u Stone Legend tiganju zlatno izdinstati 500 g crnog luka (babe su mi govorile – koliko pasulja toliko luka), dodati kašičicu crvene paprike i skloniti sa vatre.

Iz kuvanog pasulja odliti višak tečnosti, ali je sačuvati, pa luk iz tiganja presuti u modlu preko pasulja. Lagano promješati, i doliti vodu u kojoj je pasulj kuvan da se dobije srednje gusta smjesa. Na ovaj način izbjegavamo nepotrebno dodavanje zaprške, pošto je voda u kojoj je baren pasulj već puna pasuljovog skroba. A kako Stone Legend modla može ne samo na šporet, već i u rernu, nije potrebno koristiti više posuđa.

Ostaje još da poređamo roštilj kobasice zarezane na 5-6 linija,i sve zajedno stavimo da se zapeče na 220C oko 30 min.

Naravno, može se zapeći i sami pasulj, ako vam je potrebna posna varijanta, a prebranac odlično ide i uz barena rebra, a ponajbolje uz dimljenu ribu…

I eto tradicionalno jelo, pasulj, luk i kobasice, tri sastojka u ‘dva lonca’, jelo jednostavno da jednostavnije ne može biti, kuhinja čista bez gomile prljavog suđa, modla u kojoj i kuvamo i pečemo, na kamenoj podlozi, spoj modernih tehnologija i tradicionalnih materijala, garancija su nezaboravnog ručka.

 

Post nastao u saradnji sa Delimanom.

Preporučujemo:

Prebranac u paprikama
Prebranac u paprikama
Čorbast pasulj
Čorbast pasulj
Đuveč sa piletinom
Punjene prženice

Leave a Reply

Your email address will not be published.