Tikvice punjene koprivom

Tikvice punjene koprivom

Stiglo je proljeće, a sa njim i šarenilo na pijaci, pa se svake subote iznenadim ponečim novim.

Ovaj put bio je to veliki izbor samoniklih biljki. Koprivu redovno kupujem kod jedne bake, ali sad je u teglicama pored peršuna i celera stajao i komorač.

Planirani ručak je odmah dobio novu notu , mirisaće na komorač. A umjesto već dosadnog krompira mogla bih ispeći čamce od tikvica, malo sa mesom a malo sa koprivom…

Ustvari ovo je kombinacija dva sasvim različita recepta, ali rezultat je bio očaravajući pa ga vi napravite ne slučajno kao ja već potpuno namjerno.

 

  • 6 manjih tikvica (~180 kcal)
  • 1 jaje (80 kcal)
  • 150 g feta sira (555 kcal)
  • 50 g koprive (29 kcal)
  • Grančica komorača
  • Grančica nane
  • 30 ml maslinovog ulja (270 kcal)
  • 50 g trapista (161 kcal)
  • So i biber

 Ukupno: 1275 kcal

Tikvice birajte male, ne duže od dlana. Dobro ih operate, ne gulite, i samo im odrežite vrh i dio uz peteljku. Izdubite sredinu sa sjemenkama, kako bi formirali čamce od tikvica, ali ne bacajte taj središnji sadržaj.Tikvice punjene koprivom

Vodu posolite kao da ćete da kuvate tjesteninu, i kad provri stavite tikvice, kuvajte 1min od kad ponovo provri voda pa ocijedite tikvice i ostavite ih da se prohlade.

Tikvice punjene koprivom

Ja sam za fil od smjese za pitu sa koprivama odvojila 3-4 kašike, ali namjenski spremano to bi zapravo bilo 1 jaje, sir, sitno sjeckana kopriva, so po potrebi. I na kraju u ovu smjesu još dodati i pola onog središnjeg dijela tikvica koje ste izdubili, izdrobljenog viljuškom. Od začina tu su so i biber , ali i malo komorača  i nane, takođe sitno sjeckanih.I onda sve pomiješati.

Tikvice punjene koprivom

Da bi se spasili dosadnog ribanja tepsija, koristite pek papir. Na njega stavite čamce od tikvica, napunite ih pripremljenom smjesom pa prelijete sa maslinovim uljem.

Pospite sitno rendanim sirom, i zapecite u rerni na 200C oko 20 min. Sir će se rastopiti, i zapeći čuvajući svježinu filovanja, a tikvice, prethodno obarene, biće istovremeno i mekane i kompaktne.

Tikvice punjene koprivom

Pustiti 10-15 minuta da se prohlade, pa tople, ali ne vrele servirati. Možete ih servirati kao prilog mesu, ali i kao samostalni lagani obrok, uz neki lijepi sos, a ja vam predlažem sos sa komoračem.

Tivice punjene koprivom

Samoniklo bilje majsku je temu u igrici Ajme, koliko nas je , a zadala ju je Ingrid sa bloga Prekratak dan. Tikvice punjene koprivom prilažem za igricu…

Preporučujemo:

Sos sa komoračem
Sos sa komoračem
Tikvice pohovane u rerni
Tikvice pohovane u rerni
Čamci od tikvica
Čamci od tikvica
Rolovane tikvice
Rolovane tikvice

2 thoughts on “Tikvice punjene koprivom

  1. Vanja draga, divno ti je ovo jelo, mi smo oduševljeni! Lagano, sočno, prava prolećna uživancija! Pravila sam ga pre neki dan, praviću ga opet, jer je kombinacija odlična! Hvala ti na receptu, pozdrav i cmokić ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published.