- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Tikvice punjene koprivom

Tikvice punjene koprivom [1]

Stiglo je proljeće, a sa njim i šarenilo na pijaci, pa se svake subote iznenadim ponečim novim.

Ovaj put bio je to veliki izbor samoniklih biljki. Koprivu redovno kupujem kod jedne bake, ali sad je u teglicama pored peršuna i celera stajao i komorač.

Planirani ručak je odmah dobio novu notu , mirisaće na komorač. A umjesto već dosadnog krompira mogla bih ispeći čamce od tikvica, malo sa mesom a malo sa koprivom…

Ustvari ovo je kombinacija dva sasvim različita recepta, ali rezultat je bio očaravajući pa ga vi napravite ne slučajno kao ja već potpuno namjerno.

 

 Ukupno: 1275 kcal

Tikvice birajte male, ne duže od dlana. Dobro ih operate, ne gulite, i samo im odrežite vrh i dio uz peteljku. Izdubite sredinu sa sjemenkama, kako bi formirali čamce od tikvica, ali ne bacajte taj središnji sadržaj.Tikvice punjene koprivom [2]

Vodu posolite kao da ćete da kuvate tjesteninu, i kad provri stavite tikvice, kuvajte 1min od kad ponovo provri voda pa ocijedite tikvice i ostavite ih da se prohlade.

Tikvice punjene koprivom [3]

Ja sam za fil od smjese za pitu sa koprivama odvojila 3-4 kašike, ali namjenski spremano to bi zapravo bilo 1 jaje, sir, sitno sjeckana kopriva, so po potrebi. I na kraju u ovu smjesu još dodati i pola onog središnjeg dijela tikvica koje ste izdubili, izdrobljenog viljuškom. Od začina tu su so i biber , ali i malo komorača  i nane, takođe sitno sjeckanih.I onda sve pomiješati.

Tikvice punjene koprivom [4]

Da bi se spasili dosadnog ribanja tepsija, koristite pek papir. Na njega stavite čamce od tikvica, napunite ih pripremljenom smjesom pa prelijete sa maslinovim uljem.

Pospite sitno rendanim sirom, i zapecite u rerni na 200C oko 20 min. Sir će se rastopiti, i zapeći čuvajući svježinu filovanja, a tikvice, prethodno obarene, biće istovremeno i mekane i kompaktne.

Tikvice punjene koprivom [5]

Pustiti 10-15 minuta da se prohlade, pa tople, ali ne vrele servirati. Možete ih servirati kao prilog mesu, ali i kao samostalni lagani obrok, uz neki lijepi sos, a ja vam predlažem sos sa komoračem [6].

Tivice punjene koprivom [7]

Samoniklo bilje majsku je temu u igrici Ajme, koliko nas je [8] , a zadala ju je Ingrid sa bloga Prekratak dan [9]. Tikvice punjene koprivom prilažem za igricu…

Preporučujemo:

Sos sa komoračem [6]
Sos sa komoračem [6]
Tikvice pohovane u rerni [10]
Tikvice pohovane u rerni [10]
Čamci od tikvica [11]
Čamci od tikvica [11]
Rolovane tikvice [12]
Rolovane tikvice [12]