Domaće kobasice

Domaće kobasiceJa sam vam gradsko dijete pa mi je ideja da spremam domaće kobasice bila istinski izazov.
Nikad nisam ni posmatrala , a kamoli učestvovala u klanju svinja i pripremi kobasica. Zamislite, onda koliko je to sve meni izgledalo egzotično. Meso smo naručili već istranžirano i samljeveno, a onda smo se upustili u avanturu pripreme kobasica.
Kako se spremaju domaće kobasice, pojma nisam imala. Prošle godine dobila sam ponudu da spremimo ponešto za zimu i naravno da je nisam odbila. Pratila sam uputstva iskusnih prijatelja i priznajem da se nisam pokajala.
A eto, i malo da se pohvalim, nisam bila loš đak, kobasice su na kraju ispale savršene, pa smo odlučili ponoviti cijelu avanturu. Dok se ovogodišnje kobasice još koji dan njišu u sušari, ja vam ponosno kuckam ovu priču uz prošlogodišnje slike.

Crnogorske kobasice

  • 10 kg svinjskog mljevenog mesa
  • 200 g soli (2%)
  • Domaće kobasice30 g bibera
  • 5 glavica bijelog luka
  • Kafena kašičica kima
  • Crijeva

Slavonske kobasice

  • 10 kg svinjskog mljevenog mesa
  • 200 g soli (2%)
  • 10 g bibera
  • 150 g crvene paprike
  • 5 glavica bijelog luka
  • Kafena kašičica kima
  • Crijeva

Kobasice smo spremali u dvije varijante. Crnogorske i slavonske. Iako su crnogorske , poznatije kao Njeguške kobasice od sijeckanog mesa, mi smo ipak koristili mljeveno.Začinjavanje kobasica dijelom ide po ukusu, mada postoje i neke osnovne mjere. Bitno je pogoditi slanoću, a tu je račun lak. Na ukupnu količinu mesa (miješanog od buta, plećke, trbušine, a možete i petinu mesa uzeti junećeg) stavlja se 2% soli.
Za crnogorske kobasice dodaje se i 0,3% bibera i voda od bijelog luka. Jednostavno bijeli luk izdrobite tučkom za meso, pa ga potopite u toplu vodu, otprilike 300-400ml, i ostavite da odstoji dok pripremite meso i izvagate začine.Domaće kobasiceDomaće kobasice
Meso treba posuti solju i biberom pa dodati kim i malo procijeđene vode od bijelog luka. Dobro, dobro mijesiti meso, da se svi začini ravnomjerno rasporede. U par navrata provjeriti ukuse i po potrebi dodati još vode, zavisno koliko volite intenzivan ukus bijelog luka.
Crijeva treba proprati i potopiti u slanu toplu vodu. Pripremljeno meso oblikovati u grudve kojima ćete puniti mlin za meso na kojem je nastavak za punjenje kobasica. Crijeva pažljivo navući na mlin, pa meljući još jednom meso puniti kobasice.

Domaće kobasiceDomaće kobasice

Za slavonske kobasice priča je ista, samo što se u njihovom slučaju smanjuje količina bibera, a dodaje se crvena paprika. Najbolje su kad su ljutkaste, pa po ukusu treba kombinovati slatku i ljutu papriku, mi smo stavili otprilike 50g ljute i 100 g slatke paprike.

Naravno, ostatak mesa, kosti i rebra smo dobro usolili i sušili. Papke smo iskoristili za pihtije, a od dijela slanine pripremili smo i malo masti i čvaraka.
Pripremljenim kobasicama smo okiti sušnicu, dok je usoljeno meso dobro upakovano ostalo par dana na hladnom prije nego je i ono obješeno da se suši.

Domaće kobasiceKobasice smo sušili oko 15 dana, kad su već bile dovoljno osušene da su spremne za prženje. Kako se ne bi presušile, ali ni kvarile, stavili smo ih u zamrzivač pa po potrebi koristili.
Meso se sušilo znatno duže, otprilike dva mjeseca.

Domaće kobasice

Nismo spremili preveliku količinu domaćih kobasica, pa smo ih sa velikim uživanjem jeli u specijalnim prilikama. Jedna od njih bila je i kad sam u sred ljeta putovala za Beograd na Blogerijadu, pa sam ponijela ponešto crnogorskih đakonija, a među njima bijahu i domaće kobasice.

Nama se retro avantura pripreme kobasica dopala, pa smo je ove godine s radošću ponovili i sad s nestrpljenjem očekujemo rezultate, i već se pomalo, nestrpljivo, oblizujemo…

Domaće kobasice

Preporučujemo:

Spanać u gnijezdu
Spanać u gnijezdu
Rižoto sa bundevom
Rižoto sa bundevom
Raštan sa kobasicama
Raštan sa kobasicama
Čorbast pasulj
Čorbast pasulj

Leave a Reply

Your email address will not be published.