- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Domaće kobasice

Domaće kobasice [1]Ja sam vam gradsko dijete pa mi je ideja da spremam domaće kobasice bila istinski izazov.
Nikad nisam ni posmatrala , a kamoli učestvovala u klanju svinja i pripremi kobasica. Zamislite, onda koliko je to sve meni izgledalo egzotično. Meso smo naručili već istranžirano i samljeveno, a onda smo se upustili u avanturu pripreme kobasica.
Kako se spremaju domaće kobasice, pojma nisam imala. Prošle godine dobila sam ponudu da spremimo ponešto za zimu i naravno da je nisam odbila. Pratila sam uputstva iskusnih prijatelja i priznajem da se nisam pokajala.
A eto, i malo da se pohvalim, nisam bila loš đak, kobasice su na kraju ispale savršene, pa smo odlučili ponoviti cijelu avanturu. Dok se ovogodišnje kobasice još koji dan njišu u sušari, ja vam ponosno kuckam ovu priču uz prošlogodišnje slike.

Crnogorske kobasice

Slavonske kobasice

Kobasice smo spremali u dvije varijante. Crnogorske i slavonske. Iako su crnogorske , poznatije kao Njeguške kobasice od sijeckanog mesa, mi smo ipak koristili mljeveno.Začinjavanje kobasica dijelom ide po ukusu, mada postoje i neke osnovne mjere. Bitno je pogoditi slanoću, a tu je račun lak. Na ukupnu količinu mesa (miješanog od buta, plećke, trbušine, a možete i petinu mesa uzeti junećeg) stavlja se 2% soli.
Za crnogorske kobasice dodaje se i 0,3% bibera i voda od bijelog luka. Jednostavno bijeli luk izdrobite tučkom za meso, pa ga potopite u toplu vodu, otprilike 300-400ml, i ostavite da odstoji dok pripremite meso i izvagate začine.Domaće kobasice [3]Domaće kobasice [4]
Meso treba posuti solju i biberom pa dodati kim i malo procijeđene vode od bijelog luka. Dobro, dobro mijesiti meso, da se svi začini ravnomjerno rasporede. U par navrata provjeriti ukuse i po potrebi dodati još vode, zavisno koliko volite intenzivan ukus bijelog luka.
Crijeva treba proprati i potopiti u slanu toplu vodu. Pripremljeno meso oblikovati u grudve kojima ćete puniti mlin za meso na kojem je nastavak za punjenje kobasica. Crijeva pažljivo navući na mlin, pa meljući još jednom meso puniti kobasice.

Domaće kobasice [5]Domaće kobasice [6]

Za slavonske kobasice priča je ista, samo što se u njihovom slučaju smanjuje količina bibera, a dodaje se crvena paprika. Najbolje su kad su ljutkaste, pa po ukusu treba kombinovati slatku i ljutu papriku, mi smo stavili otprilike 50g ljute i 100 g slatke paprike.

Naravno, ostatak mesa, kosti i rebra smo dobro usolili i sušili. Papke smo iskoristili za pihtije [7], a od dijela slanine pripremili smo i malo masti i čvaraka [8].
Pripremljenim kobasicama smo okiti sušnicu, dok je usoljeno meso dobro upakovano ostalo par dana na hladnom prije nego je i ono obješeno da se suši.

Domaće kobasice [9]Kobasice smo sušili oko 15 dana, kad su već bile dovoljno osušene da su spremne za prženje. Kako se ne bi presušile, ali ni kvarile, stavili smo ih u zamrzivač pa po potrebi koristili.
Meso se sušilo znatno duže, otprilike dva mjeseca.

Domaće kobasice [10]

Nismo spremili preveliku količinu domaćih kobasica, pa smo ih sa velikim uživanjem jeli u specijalnim prilikama. Jedna od njih bila je i kad sam u sred ljeta putovala za Beograd na Blogerijadu [11], pa sam ponijela ponešto crnogorskih đakonija, a među njima bijahu i domaće kobasice.

Nama se retro avantura pripreme kobasica dopala, pa smo je ove godine s radošću ponovili i sad s nestrpljenjem očekujemo rezultate, i već se pomalo, nestrpljivo, oblizujemo…

Domaće kobasice [12]

Preporučujemo:

Spanać u gnijezdu [13]
Spanać u gnijezdu [13]
Rižoto sa bundevom [14]
Rižoto sa bundevom [14]
Raštan sa kobasicama [15]
Raštan sa kobasicama [15]
Čorbast pasulj [16]
Čorbast pasulj [16]