Ukiseljena šargarepa

Ukiseljena šargarepaPriznaćete, pomalo neobično. Ukiseljena šargarepa – slatkasta, kiselkasta i još ljutkasta. Priznajem i ja. Neobična ali mnooogo dobra. I da znate nije neka velika dusa za pripremiti, a dodićete lijepo osvježenje klasične zimske postave salata.

Kad mogu krastavci, paprike, cvekla, zeleni paradajz zašto ne bi mogla i šargarepa?

Znam da je mnogi stavljaju u turšiju i miješanu salatu, i sama je tako spremam, ali ovo je ipak malo drugačija salata. Tu je šargarepa soler, glavni lik, a ne samo sporedna uloga…

Ukiseljena šargarepa

 

  • 3 kg šargerepe
  • 9% alkoholno sirće
  • So
  • Šećer
  • Bijeli luk 1-2 glavice
  • Peršun –pola vezice
  • Ljute papričice 3-4 komada

Šargarepe očistite i stavite, onako u cijelo, da se bare u slanoj vodi. 15-20 minuta od kad prokuvaju, odnosno kad počnu da mekšaju, ali još nisu u potpunosti obarene, već uz malo napora može viljuška da prođe kroz njih ( ne i da ih prelomi) šargarepe su dovoljno kuvane. Ocijedite ih tad od viška tečnosti, pustite da se malo prohlade pa isijecite. Možete ih sjeći na kolutove 5-7 mm debljine ili na štapiće 2-3 cm dužine ,pri čemu onda šargarepu siječete na polovine ili četvrtine uzdužno. Meni je ovaj metod draži, i zgodniji kasnije za jelo.

Dok se šargarepa hladi isjeckajte bijeli luk, peršun i ljute papričice. Na 3 kg šargarepa otprilike ide 1-2 glavice bijelog luka, pola veze peršuna i 3-4 ljute papričice, mada ove mjere možete jednostavno prilagoditi svom ukusu, zavisno od toga koji ukus želite da preovlada.

Ukiseljena šargarepa

Isječene šargarepe tad složite u oprane tegle sipajući u 2-3 sloja sjeckane začine. Onda u  svaku teglu sipate po 2 rakijske čaše sirćeta, 2 kašičice soli i 1 kašičicu šećera, pa do vrha napunite teglu hladnom vodom. Dobro je zatvorite, provrtite, d vidite da negdje ne curi, a i da se so i šećer rastope i pasterizujete tako što u veću šerpu na dno stavite pamučnu krpu pa na nju uspravno tegle.Sipate vode okolo i pustite da provre.Ovo je mjera za klasične tegle od 800 g, tako da za manje ili veće ipak morata prilagoditi mjere. Od 3 kg šargarepe trebali bi dobiti 7 tegli, mada i ovo zavisi od načina na koji ste sjekli šargarepice.

Kad voda okolo tegli provrije, isključite kolo i ostavite tegle do ujutro da se lagano hlade zajedno s vodom. Nakon toga tegle obrišete i složite na mračno i hladno mjesto da zimuju. Ukiseljene šargarepe možete jesti već za par dana, mada one ovako spremljene mogu slobodno i narednu zimu dočekati…

Ukiseljena šargarepa

Preporučujemo:

Kiseli krastavci
Kiseli krastavci
Barene paprike
Barene paprike
Salata u tegli
 Salata u tegli
Miješana salata
Miješana salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.