Salata u tegli

 Salata u tegliVeć dvije nedjelje sam na novom radnom mijestu.U neposrednoj blizini nema prodavnica,ni restorana, već je potrebno prrošetati par stotina metara. Znam da vam se sad činim razmaženom, ali Podgoricom su zavladale tropske vrućine , pa se budimo na 30 i više, a kad dođe vrijeme za pauzu temperatura u hladu je i preko 35 C. E sad zamislite kako je onda na vrelom Podgoričkom asfaltu 😉

Ne mili nam se ni nosa pomolit, a kamoli prošetati. I zato sam prešla na režim kancelarijskih doručaka. Salata u tegli je savršena za ovakve prilike. Lijepo spremim sve što volim, red po red u teglu začinim po želji i ponesem sa sobom. Teglicu ostavim na hladnom da čeka pravi trenutak, a onda je porebna samo viljuška i klik da otvorim teglu.

 Salata u tegli

A kako se sprema salatu u tegli?

Pa i nema nekih strogo pisanih pravila.

Osnovne preporuke su da :

  • dresing ( ako ga koristite) stavite na dno tegle
  • sastojke ređate od čvršćih ka mekšim
  • ređate sastojke po različitim bojama

Dresing ide na dno kako ne bi uticao na sastojke salate. Prilikom jela promješajte salatu u tegli ili je jednostavno prespite na tanjir i dresing će odraditi svoj dio posla. Čvršći sastojci idu na dno kako ne bi gnječili mekše, ali i da bi ih razdvojili od dresinga. Na vrh idu zeleni sastojci, kao kupus, salata, rukola, kako ne bi sveli pod uticajem ostalih sastojaka već što duže ostali svježi.

 Salata u tegli

Salata u tegliJa dresinge izbjegavam, već samo po neki sloj salate blago posolim i pobiberim. Ipak, ponekad se i švercujem i tad obično koristim dresing za Cezar salatu.

Šta stavljem u salatu? – ono što trenutno imam u frižideru, a ovih dana izbor povrća je veliki, pa svašta nešto može da se nađe u tegli. A uz povrće to su najčešće ostaci od prethodnog ručka.

Salate koje spremam nemaju ime, ni jasno definisane količine namirnica, pa vam ih neću ni pisati, već samo navesti neke kombincije koje sam spremala, kao putokaz, a vi onda slažite po vašoj želji. Bilo je i nekih salata koje nisam stigla fotkati, a kad budem previla neku novu kombinaciju dodaću je u ovu priču. Uz povrće kombinujem i ostale tipove namirnica, tako da se u jednoj tegli nađe cijeli obrok. Svježiji , zdraviji i skromniji u kalorijama od bilo kojeg doručka koji bih mogla naći u okolnim restoranim.

Predložite i vi slobodno u komentarima vaše omiljene kombinacije.

 Salata u tegliSalata u tegli

Salata u tegliU svakom slučaju, otprilike ide po šaka svakog sastojka, rendanog li sjeckanog, 4-5 redova različitih boja i aroma, i to je to.

Naravno, na ovaj način salate možete ponijeti i na neko mirno mjesto, u prirodu, na piknik, a salate mogu biti i slatke, voćne, kremaste, ma baš onakve kakve ih vi volite.

 

Salata u tegli

Preporučujemo:

Tabuli salata
 Tabuli salata
Salata s jajima
Salata s jajima
Cezar salata
Cezar salata
Zelena Neven salata
Zelena Neven salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.