Desert sa višnjama

Desert sa vinjama (1)Desert sa višnjama zapravo i nije neki ozbiljan recept, ali je osvježavajuća i vesela poslastica, kojoj ćete se sigurno obradovati.

Kreacija je nastala u trenutku haosa, nakon jednog od onih poziva:

‘Stavi kafu. Dolazimo.’

Brzi pregled frižidera i špaiza, dao je isti rezultat. Nigdje ništa slatko. Kolač juče pojeden, čokolade nema, a lubenica tek treba da stigne sa pijace…

A za neke razgovore ipak je potreban desert. Uz poslastice ženske priče bolje teku. Zalogaj, zatvorene oči, trenutak u kojem se uživa u slatkom zalogaju i čeka komentar sagovornice, potrebne su dramske pauze koje priči daju čar posebne, dramatične, ponovo doživljene…

Munjevita provjera slijedi. Puding je tu, keksići tu. Mentu je svježa. Znam jer sam je prije sat zalivala. Još samo da ima višnji u zamrzivaču, tamo gdje krijem jednu kesu za ukrašavanja i iznenađenja. Uzdah olakšanja, ipak ćemo se sladiti danas..

I sve je spremno, kafa, slatki zalogaji, baštenska garnitura u hladovini. A šta smo čavrljale, e to ipak neću da vam kažem….

 

 

  • 2 kesice pudinga koji se ne kuva od vanile
  • 600 ml mlijeka
  • 1 burbon vanila
  • 4 kašike šećera
  • 10 petit beurre keksića
  • 100 g višanja
  • Svježi listići mente

Puding možete kuvati sa mlijekom, možete se potruditi pa spremiti i klasični poslastičarski vanila krem, ali meni je ovaj put trebalo nešto što će biti spremno za 3 minuta i zato sam odabrala puding koji se ne kuva.

Jednostavno ga umutite sa hladnim mlijekom , i za par minuta puding je super brzo i jednostavno i ‘skuvan’ i ohlađen i spreman za uživanje.

Od 2 kesice dobije se 5 čašica deserta, pa vi prilagodite sebi mjeru.

Desert sa višnjama

Puding sa višnjama redom sam pravila na sljedeći način.

Umutila sam puding sa mlijekom, ali sam dodala šećer i burbon vanilu.

Dodatni šećer mi je trebao da bi puding slatkoćom parirao kiselim višnjama, a meni vanile nikad nije dosta pa sam i njen ukus pojačala mojom omiljenom – burbon vanilom.

Na dno svake čaše stavila sam po jedan izlomljeni keks pa na njega sipala po dvije kašike pudinga i posula ga sa petnaestak zaleđenih višanja.

Desert sa višnjamaPreko višnji sam stavila po još jedan izlomljeni keks.

Sve sam opet prelila pudingom i ukrasila višnjama i mentom.

I tako pet puta. Pet čašica je bilo spremno dok je provrila voda za kafu.

Da bi se moj super brzi desert brzo i rashladio, strpala sam ga u zamrzivač na 15 minuta.

Kad je društvance stiglo, kafa je bila već servirana, bokal svježe limunade aromatizovane i ukrašene lavandom napunjen ledom , a desert sa višnjama, svjež, hladan, drsko kiselo-sladak čekao je da čuje priču zbog koje je tako brzo i nastao…

A priča, pa kao i ostale ženske priče, malo ogovaranja, malo smijanja, a ponajviše o zadnjoj rasprodaji cipela 🙂

Desert sa višnjama

Preporučujemo:

Krem desert sa kruškama
Krem desert sa kruškama
Mafini s višnjama
Mafini s višnjama
Kremasta voćna fantazija
Kremasta voćna fantazija
Bezimeni kolač s višnjama
Bezimeni kolač s višnjama

Leave a Reply

Your email address will not be published.