Tabuli salata

 Tabuli salata

Salata od peršuna, nije baš uobičajena na našim trpezama. Šteta, jer je peršun veoma zdrava namirnica.

I dok ga mi koristimo uglavnom kao začin u nekim drugim kulturama i kuhinjama on uzima glavnu ulogu. Tabuli salata uz humus i baba ganuš jedno je od najpoznatijih libanskih jela. Servira se kao salata ili predjelo i obično se jede prstima koristeći listove zelene salate ili kupusa umjesto kašika.

U osnovi je to salata od peršuna i paradajza, a često se u tabuli salati nalazi i bulgur ili kus-kus u manjem ili većem omjeru. Za bezglutenske varijante, možete jednostavno izostaviti bulgur ili ga zamijeniti kinojom.

Uskoro će pijace zazeleniti, a svježi peršun, mladi luk i paradajz će zamirisati. Nane uvijek imam u dvorištu, pa već zamišljam ukus ove lijepe salate i radujem se što ću je ponovo praviti…

  • 4 veze peršuna
  • 250 g šeri paradajza
  • 2 limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Vezica nane
  • 4-5 struka mladog luka
  • Korijander u prahu
  • So i biber

 Tabuli salataSvježi peršun oprati , ocijediti i ostaviti na kuhinjskom ubrusu da se osuši. Sitno ga nasjeckati, Isto uraditi i sa svježom nanom i mladim lukom. Ja sam koristila samo zelena pera luka, mada se može koristiti i bijeli dio.

Paradajz nasjeći na kocke i odstraniti sjemenke, ali kako sam se ja opredjelila za šeri paradajz to sam ga jednostavno sijekla na polovine i četvrtine zavisno od veličine. Tabuli salata

U većoj zdjeli lagano promješati sve sastojke, posoliti i pobiberiti, dodati korijander i preliti maslinovim uljem i limunom.

Ja sam tabuli salatu spremala za piknik pa sam je ponijela u tegli pri čemu sam je samo ovlaš začinila i nisam mješala kako bi sastojci zadržali svježinu i ne bi klonuli.

Neposredno pred serviranje samo sam par puta izvrnula teglu i salata je bila promješana i spremna za jelo.

Mi smo je u slast pojeli uz domaći hljeb i barenu jagnjetinu, a na stolu se našlo još ponešto pa smo sa zadovoljstvom uživali u nama nesvakidašnjoj kombinaciji peršuna i paradajza, zvanoj Tabuli…

 Tabuli salata

Preporučujemo:

Grčka salata
Grčka salata
Salata s jajima
Salata s jajima
Paradajz salata
Paradajz salata
Maestro pileća salata
Maestro pileća salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.