Kocke sa makom

Kocke sa makom

Osmi mart, Međunarodni dan žena slavi se od 1909 godine i slavi borbu za ostvarivanje ekonomske, socijalne i političke ravnopravnost žena i muškaraca. 1975-ta godina bila je proglašena godinom žena, a 8-mi mart Međunarodnim danom žena od strane Ujedinjenih nacija.

Želim nam da zaista budemo prihvaćene i podržane od strane svojih partnera, kolega, prijatelja, rodbine kao ravnopravne članice društva, da imamo iste prilike za posao, unapređenja, plate, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, i da ne trpimo nasilje i ugnjetavanje.

Želim nam svima da dovijeka žene i muškarci, jedni uz druge, usmjereni i oslonjeni jedni na druge s ponosom koračamo. Da zajedno i ravnopravno gradimo budućnost, podijelimo i brige i napore,i uspjehe i nagrade. Da smo podrška jedni drugima, da smo podstreh i utjeha, da smo sigurna luka i dobar vjetar, i da smo uvijek svjesni da jedni bez drugih možemo malo, a  zajedno možemo sve.

Cvjetići, sitni pokloni, romantične večere divan su znak pažnje. Hvala vam, ali neka se dese i ponekad tokom godine bez najave i jasnog povoda, i da u njima zajedno uživamo.

Kod nas su danas, s povodom ili bez, kocke sa makom, a uz njih ćemo napraviti neke nove planove i krenuti u nove akcije i avanture, zajedno jer drugačije ne umijemo.

Tijesto:

  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika mlijeka
  • 100 g putera
  • 100 g plavog maka
  • 1 prašak za pecivo

I još:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 150 ml slatke pavlake
  • 250 g džema od višanja

Kocke sa makomPjenasto umutiti jaja i šećer, mutiti ih 5-6 minuta da posvijetle , porastu i da šećer prestane da krcka. Dodati zatim i razmekšali puter, malo promutiti i dodati mlijeko. Brašno prosijati sa preškom za pecivo pa dodavati kašiku po kašiku neprestano muteći tijesto najmanjom brzinom, i za kraj dodati mak (nemljeveni) i umutiti lagano žicom.

Sipati u podmazan i pobrašnjan pleh i peći na 200C oko 30 min.

Džem ugrijati sa 2 kašike vode da se dobije masa gustine meda. Ne treba previše grijati, već samo da se džem razmekša da bi bio kremastiji i da bi se lakše razmazivao. U džem možete po želji dodati šećer i vanilu, zavisno kakav je njegov osnovni ukus.

Provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen pa ga zvaditi iz rerne i premazati topal kolač toplim džemom. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Rastopiti čokoladu i slatku pavlaku na tihoj vatri. Miješati neprestano da se dobije glatka glazura. Preliti kocke sa makom i ostaviti da se ohlade i čokolada stegne.

Kocke sa makomNadam se da danas uživate sa svojim najdražma, bilo da ste žena ili muškarac, i želim vam da svaki naredni dan uživate u zajedništvu koje stvarate.

Jer, iako je 8-mart dan žena, ustvari je dan svih nas.To je dan kad smo mi žene oslobođene mnogih stega, i kada nam je pružena mogućnost da jednako uz/sa muškarcima živimo i stvaramo.

Dan kad su žene izašle iz sjenke, a muškarci dobili ravnoprevne partnere. Mnogo toga još ima da se popravlja, i bitno je da zajedno na tome radimo. Da smo svjesni da istom cilju i zajedničkoj sreći i napretku stremimo, i koji su putevi koji do toga vode. Muškarci imaju snagu, istrajnost, čvrstinu, mi imamo nježnost, upornost, odlučnost, zajedno imamo mudrosti da sve ovo isprepletemo nezaustavljivi u sreći koju stvaramo.

Kocke sa makom (3)

Preporučujemo:

Rolat sa makom
Rolat sa makom
Mamine kiflice
Mamine kiflice
Đumbir jelkice
Đumbir jelkice
Kremaste kocke sa jagodama
Kremaste kocke sa jagodama

Leave a Reply

Your email address will not be published.