Tiramisu

Tiramisu

 

 

Tiramisu je zaista nešto posebno,pravi se veoma brzo i jednostavno,a  prosto je neodoljiv. Kombinacija vanila-krema, kafe i čokolade je nešto što se pamti, i mada se često sprema kao kolač, za posebne prilike kao što je Dan zaljubljenih  predlažemo tiramisu u formi kupa…

 

 

 

  • 100 g piškota (390 kcal)
  • 1 dcl nes-kafe (4 kašičice oko 20 g, 13 kcal)
  • 2 kašike likera od badema ili kafe ( oko 30 ml, 116 kcal)
  • 3 jaja (240 kcal)
  • 3 kašika šećera (180 kcal)
  • 1 vanil šećer
  • 250 g mascarpone sira  (1125 kcal)
  • 20 g rendane čokolade (106 kcal)

Ukupno 1990 kcal u 2-3 porcije, pa ili podijelite na više manjih porcijica ili ga dobro potrošite poslije…

Dobro umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilin šećer i mutite dok se šećer rastopi a žumance posvijetli, pa to sve zajedno kuvajte na pari oko 5 minuta, i ostavite da se ohladi.

Umutite dobro rashlađeni maskarpone sir sa 2 kašike likera ( najbolji je Amareto), a u drugoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg.Takođe u 1 dcl vrele vode u supenom tanjiru rastopite nes- kafu.

Onda  prvo dodajte rashlađena žumanca u umućeni maskarpone, lijepo umutite, pa sve zajedno dodajite kašiku po kašiku u snijeg od bjelanaca muteći najsporijom brzinom miksera, dok se sve ne sjedini u finu glatku kremu.

 Piškote umačite u neskafu (u koju po želji možete dodati još kašiku dvije likera, neće smetati-samo će poboljšati atmosferu) i slažite ih u čašu za voćne kupove.  Mogu se koristiti i veće čaše za vino, a u zavisnosti od veličine čaša dobit ćete 2-3 porcije.

 Kad ste rasporedili sve piškote rasporedite i krem preko njih, i ne trudite se da je površina savršeno glatka jer na kraju se sve pospe rendanom čokoladom.

Tiramisu je potrebno držati u frižideru barem 4 sata da se dobro ohladi i stegne, pa je najbolje napraviti ga dan ranije.

A ako ste baš romantičarski raspoloženi, možete ovaj divni desert koji će zasigurno biti vaš ponos,podijeliti sa voljenom osobom jedući iz jedne porcije koristeći pritome svježe piškote kao pribor za jelo…

Preporučujemo:

Tiramisu
Tiramisu
Proljetnja torta
Proljetnja torta
Ljubavna torta
Ljubavna torta
Padobranci
Padobranci

Leave a Reply

Your email address will not be published.