Proljetnja torta

Proljetnja torta

Sve nešto vrtim po glavi kako ovoj torti ime nadjenuti. Spremala sam je na brzinu, u zadnji čas, zbunjena, ponosna, vesela i tužna, ma potpuno sam smela sa uma  tortu.

Najstariji sin je juče proslavio polumaturu, pa smo bili malo zakupljeni pripremama. Mnogo više su me okupirale i rasturile emocije. Moja prva beba sada je već veliko momče, bilježi prvi veliki datum i uspjeh u životu. Po prvi put samostalno bira životni put, i oblikuje svoju sudbinu…

Matija je već veliki momak, a ja se osjećam nekako malo i nezrelo, zbunjena vremenom koje je proteklo od kad su nam se pogledi sreli, od prvog podoja, i očaravajućeg osmjeha…Čini mi se još juče je bauljao kroz kuću, učio da vozi biciklo i odmah potom razbio nos, pa onda prva slova, takmičenja, drugarstva… nije ni čudo što sam vrteći uspomene, pod plimom emocija zaboravila na tortu…

Neka se zasad zove proljetnja torta, a ako vam padne na pamet neko prikladnije ime, predložite ga kroz komentare, pa da joj damo ime kakvo zaslužuje, veselo, ponosno i obećavajuće baš kakav je i ovaj trenutak u mom životu…

  • Duplo pakovanje piškota (24 komada)
  • 3 dl mlijeka
  • 50 ml likera od višanja
  • Proljetnja torta200 g džema od jagoda
  • 600 g svježih jagoda

Fil:

  • 1 šlag krema od vanile
  • 250g maskarpone sira
  • 250 g slatke pavlake
  • 1 krem fix
  • 100 ml mlijeka

 

Posebno umutiti maskarpone sir, a posebno slatku pavlaku.

Pavlaku treba polagano mutiti, jer se usljed intenzivnog i dugog mućenja može zgrušati i razdvojiti u puter i surutku.

Posebno umutiti i šlag krem od vanile sa samo 100 ml mlijeka, pa spojiti sve kremove i dodati krem fix da ih dodatno učvrsti.

Proljetnja tortaKako slatka pavlaka može biti zasladjena (ja koristim Meggle) onda nema potrebe dodavati šećer, u protivnom treba dodati šećer u prahu, oko 150 g, a najbolje je dodati ga u mascarpone.

Mlijeko sipati u tanjir i u njega redom umakati piškote.

Džem od jagoda malčice zagrijati kako bi bio tečniji i lakše se razmazivao,i dodati mu liker pa dobro izmješati. Ja sam koristila domaći džem, ali vjerujem da ni kupovni nisu loši.

Jagode očistiti pa isjeći na kriškice, a dio njih možete ostaviti i u cijelo za dekoraciju. Ja sam ovaj put koristila džem za dekorisanje.

Na poslužavaonik redati piškote umočene u mlijeko, jednu do druge, formirajući pravougaonu podlogu. Složiti tako red od 12 piškota.

Premazati piškote polovinom džema i po njemu pobacati polovimu jagoda. Prekriti sve polovinom krema, a zatim ponoviti postupak sa drugim redom piškota, i njih premazati džemom posuti jagodama pa prekriti ostatkom krema.

Tortu je potrebno ostaviti par sati u frižidru da se prohladi i stegne, kao i da piškote potpuno omekšaju pod voćnim sokovima.

Tortu možete rezati na 12 kriški širine piškote, no meni je zgodnije a i dekorativnije rezati 6 kriški širine dvije piškote pa ih prerezati na pola dobijajući tako ukupno 12 kocki, kao što radim i kad režem tiramisu…

Proljetnja tortaZa dodatnu dekoraciju predlažem i svježe listiće mente koja se savršeno slaže sa jagodama, koje sam ja ovaj put sva smušena i zbunjena, raštrkanih emocija zaboravila u čaši na kuhinjskom stolu, pa ih se sjetih tek kad smo pojeli pola torte i nazdravili slavljeniku…

Preporučujemo:

Markiza od jagoda
Markiza od jagoda
Tiramisu
Tiramisu
Zločesta torta
Zločesta torta
Ljubavna torta
Ljubavna torta

Leave a Reply

Your email address will not be published.