Džem od jagoda za 30 min

Džem od jagoda

Ako volite ukus jagoda, i uživate u njihovom mirisu i boji, sačuvajte ih i za zimu.

Znam da je mnogima mrska i sama pomisao na kuvanje džemova, dugo stajanje kraj šporeta i dosadno miješanje. Ali isto tako znam i da svi vi uživate u palačinkama sa domaćim džemom, strainskim štrudlama ili nekim novim poslasticama obogaćenim slasnim zalogajima voća.

Ipak, postoji rješenje, koje može da pomiri ove dvije činjenice. Moguće je pripremiti divan džem od jagoda koji tako zanosno miriše, kroz koji se slasno grickaju zanosni komadići jagoda, a ukus i boja naprosto su mu božanstveni.

Priznajem, da sam po prvi put na ovaj način i sama spremala džem, više znatiželje nego povjerenja radi, ali će narednih godina priča biti drugačija, a izgleda da ću već i ove godine morati ponoviti ovo lijepo iskustvo jer je pola teglica već nestalo sa polica, pa ako želim nešto i za zimu ostaviti moraću kuvati još jednu turu…

  • 3 kg jagoda
  • 1 kg šećera
  • 2 vanil šećera
  • Želin

Džem od jagodaNajteži dio posla je čišćenje jagoda. Jagode moraju biti svježe, zrele i zdrave. I sve što trebate napraviti je dobro ih isprati pod vodom, odstraniti sve listiće, peteljke,nečistoće i moguće trule dijelove, a jagode isjeći na par dijelova, zavisno od veličine.

Pripremljene jagode staviti u oveću šerpu pa pošećeriti i promješati.Dodati i vanil šećer. A po želji možete dodati rum ili još po neki začin.

Zatim oprati tegle, ja obično koristim teglice od 300 g , jer ne volim da mi dugo stoje otvorene tegle u frižideru, a ova mjera je sasvim dovoljna i za sve kolače koje spremam, ili jedan dobar doručak.Oprane teglice staviti u rernu uključenu na 100 C da se zagriju i sterilišu.

Teži dio posla je gotov. Koliko vremena vam za ovu pripremu treba ne znam, ali za kuvanje džema neće biti potrebno više od 30 minuta, pa idemo sad i to lagano završiti.

Jagode i šećer staviti da prokuvaju, pa kuvati na srednje jakoj vatri 5-10 minuta, toliko da se šećer rastopi, jagode puste sokove, ali i ne da se raspadnu već da ostanu lijepo oblikovane.

Džem od jagoda

Pomješajte Želin i 3-4 kašike šećera, sklonite jagode sa šporeta pa umješajte Želin. U ovoj fazi provjerite i ukus i po potrebi došećerite i prilagodite svom ukusu. Ako vam se učini da je džem presladak možete jednostavno dodati na vrh noža limuntosa kako bi pojačali kiselost kao kontra ukus slatkom. S obzirom da Želina ima kupiti za različite količine voća, to vam ne smijem dati tačnu mjeru, već pročitajte na uputstvu i stavite odgovarajuću količinu za vašu mjeru voća.

Vratite sve na šporet i kuvajte na tihoj vatri još 2-3 minuta i smičite pjenu koja se formira. Već u ovoj fazi džem će početi da se zgušnjava pod dejstvom pektina koji Želin sadrži, pa iako vam se čini da je i dalje sve nedovoljno gusto imajte na umu da će se džem hlađenjem dodatno želatinirati i stegnuti.

I na kraju, nakon ovih par minuta kuvanja sklonite džem sa šporeta i prespite ga u tople tegle. Dobro ih zatvorite i ostavite ih da se postepeno i lagano hlade. Ako vam se desi da jagode padaju na dno, možete teglice par puta preokrenuti kako bi se jagode ravnomjerno raspodjelile kroz džem tokom hladjenja.

I eto, kao što sam vam i rekla za pola sata ili manje kuvanja džem je gotov, ostaje naravno još groznih par sati hlađenja do isprobavanja  i prvog užitka, no i tome ima lijeka, malo džema sipajte u supeni tanjir da bi površina hlađenja bila što veća, a po potrebi možete ga i staviti u frižider, da se dobro ohladi i stegne i što prije bude spreman za isprobavanje. Kako ćete ga isprobati, ostaje vama na volju. Mi uvijek počenemo sa palačinkama

Džem od jagoda

Preporučujemo:

Džem od jagoda
Džem od jagoda
Rumenko
Rumenko
Mus sa jagodama
Mus sa jagodama
Korpice s jagodama
Korpice s jagodama

Leave a Reply

Your email address will not be published.