Mus sa jagodama

Mus sa jagodama

 

Zaljubljena sam u nježne kreme.

Jednostavni mus sa jagodama , fin, nježan i romantičan u svoje tri nijense… bijela, roza i rozija…

Ovaj jednostavni recept daje nevjerovatno mnogo mogućnosti za igru i kombinovanje, i boja i ukusa i serviranja i dekoracija…

Ma , kažem vam zaljubljena sam u nježne kreme…

Mus sa jagodama

 

  • 400 g slatke pavlake (1180 kcal)
  • 100 g bijele čokolade (550 kcal)
  • 125 g putera (944 kcal)
  • 150 ml mlijeka (52 kcal)
  • 1 šlag krem od jagoda (255 kcal)
  • 300 g jagoda (108kcal)
  • 2 kašičice instant želatina (35kcal)

 Ukupno: 3095 kcal

Stavite 200 ml slatke pavlake da se ugrije ali ne i da provri. U toplu pavlaku dodajte izlomljenu čokoladu i puter. Mješajte dok se sve ne rastopi, pa ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Mus sa jagodamaJagode očistite i izblendajte, mada ne moraju biti baš presitno izblendane, meni je ljepše kad se osjete djelići jagoda.

Umutite šlag krem od jagoda sa mlijekom.

Posedno umutite preostalu slatku pavlaku pa joj dodajte pavlaku u kojoj ste prethodno rastopili čokoladu i puter i dodatno sve umutite u finu kremu.

Polovinu bijele kreme rasporedite po čašama. Meni je ispalo 8 porcija, ali tačan broj zavisiće od veličine čaša ili zdjelica. Moje su bile čaše od 1,5 dcl.

U ostatak bijele kreme dodajte rozu kremu i trećinu izblendanih jagoda, kao i kašičicu želatina. Izmješajte pa rasporedite  pola dobijene smjese preko bijele kreme. U preostalu smjesu dodajte ostatak jagoda i još kašičicu želatina.Opet promješajte i rasporedite preko nježne roze kreme.

Mus sa jagodama

Ako želite intenzivnije boje, možete povećati količinu jagoda, ali to razvodnjava kremu, pa možete dodatno koristiti boju ili aromu. Mislim da nije potrebno, jer je vizuelni efekat tri nježne boje sasvim dovoljan.

I na kraju ostavite mus par sati u frižideru da se dobro rashladi, pa ga prije serviranja ukrasite svježim jagodama…

Zavalite se u baštensku stolicu, ili ugodnu fotelju i pustite da vas mekoća i nježnost musa  povedu ka oblacima, rozim, kremastim, romantičnim…

Mus sa jagodama

Preporučujemo:

Korpice s jagodama
Korpice s jagodama
Čizkejk sa jagodama
Čizkejk sa jagodama
Ljubavna torta
Ljubavna torta
Šam rolne sa jagodama
Šam rolne sa jagodama

Leave a Reply

Your email address will not be published.