Ljetnji đuveč

Ljetnji đuvečSjećam se 90-ih, muke i neimaštine koja nas je tih dana pratila. Inflacije koja bi pojela platu prije negu su je roditelji i stigli dobiti. Trčanja sa ovećom kovertom u najbližu prodavnicu i razočarenja kako se od te gomile para može trgovati tek koja kesa riže i brašna, ako uopšte imate sreće da ih ima u prodavnici.

I dan-danas se pitam kako smo pretekli to doba i kako je moja majka uspjevala ni od čega ručak napraviti. Tad nismo birali hoćemo li peći but ili plećku, i koje egzotične začine ćemo staviti. Bili smo sretni samo kad je pun tanjir.

Ko je imao sreće, uspio je na par kvadrata zemlje, ponešto i uzgojiti, a te su se male bašte smatrale pravim bogatstvom.I mi smo bili na taj način bogati. Ponešto smo uzgajali u vrtu, i svježe domaće povrće bilo nam je dovoljno za obrok. Jedno od jela iz tog doba bio je ljetnji đuveč. Mamina brza i jednostavna kombinacija, bez suvišnih začina, a opet tako ukusna i vesela.

Ljetnji đuveč

  • 2-3 paprike
  • 1 paradajz
  • 1 crni luk
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 1 manja tikvica
  • 2-3 šargarepe
  • So i biber
  • 50 ml ulja
  • 300 g riže
  • Vezica peršuna

Nemojte ovo uzeti kao konačni recept. Neka ovo bude ideja , a vi je prilagodite svom meraku. Slobodno dodajte ili oduzmite, kako vama paše. Moja kombinacija snova je pobrojana u spisku potrebnih namirnica, mada i ja ponekad odstupim od nje, sve zavisi šta mi je pri ruci kojeg dana.

Izaberite svježe zrelo povrće, pa ga operite , očistite i narežite na šire kriške. Sve u većoj zdjeli promješajte, začinite i prelijte uljem.

Ljetnji đuveč

Ljetnji đuveč

Rižu očistite i isperite u par voda pa i nju dodajte na povrće i sve zajedno promješajte. Prespite u odgovarajući pleh i prelijte vodom, toliko da je vode otprilike duplo više od riže i povrća.

Pleh stavite u ugrijanu rernu i pecite oko 40 minuta na 220 C. I ovo vam je otprilike, pecite dok riža ne nabubri, popije svu tečnost  i omekša. Povrće će biti pečeno, ali će zadržati kompaktnost,i svježinu i boju, za razliku od dinstanih kombinacija. Pečeni đuveč izvaditi iz rerne, ostaviti da odmori 10ak minuta, pa ga obilato posuti sjeckanim svježim peršunom…

Ljetnji đuvečLjetnji đuveč

Ljetnji đuveč možete koristiti  samostalno, u posnoj varijanti, kao topal ili hladan prilog, a možete ga i servirati uz  ribu, ili pečenje, ili još jednostavnije uz mladi sir…

Danas ga spremam obavezno uz natur šnicle, jer moji klinci tako vole, ali mi poneki zalogaj zastane u grlu, onako kad se prisjetim kako je ovo jelo nastalo i kako je našu kuhinju osvojilo, pa očiju punih suza pomislim s koliko muke, ali i ljubavi je moja mati ovo pripremala, i divim se njenoj snazi. I dok moji klinci miču paprike i izvoljevaju,  nadam se da nikada neću majčinu muku doživjeti, a ne mirišu ni ove godine mnogo bolje, muka i neimaština raste… Ko se sjeća 90ih, zna o čemu pričam i čega se pribojavam…

Ljetnji đuveč

Preporučujemo:

Riža sa povrćem
Riža sa povrćem
Venecia sos
Venecia sos
Krmenadle kao ispod sača
Krmenadle kao ispod sača
Kus-kus sa povrćem
Kus-kus sa povrćem

Leave a Reply

Your email address will not be published.