Lepeze od krompira

Lepeze od krompira

Nedavno je u Podgorici otvorena pijaca organskih proizvoda. Ponuda je prilično skromna, ali se nadam da će uskoro biti obogaćena i divotama iz tek posađenih bašti.

Prošetala sam pijacom, prodvanila sa proizvođačina, slikala pomalo, i malo trgovala.

Krompira i luka, eto da se nađe za jedan ručak, i teglu džema od drenjaka, da se počastimo palačinkama…

Povrća nije bilo mnogo, a nadala sam se svježem i neprskanom zelenišu, no ipak od prve organske trgovine izađe lijepi ručak. Odlučila sam se za lepeze od krompira.

Organski krompir, sertifikovan i sa tek otvorene pijace, slanina naša domaća, i sušeni vrganji bili su odveć nego dovoljni da obećaju (i obećanje ispune) prvi gastronomski užitak…

 

  • 1,5 kg bijelog krompira
  • 200 g dimljene slanine
  • 200 g trapista
  • 15 g suvih vrganja
  • 50 ml maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Pola kašičice suvog bosiljka
  • Pola kašičice suvog vlasca
  • Pola kašičice tucane paprike
  • Grančica ruzmrina

Lepeze od krompira Birala sam krompire slične otprilike veličine pesnice. Ogulila ih i narezala po dužini kao lepezu. Svaki krompir sm blago posolila, pa u rezove stavila po krišku slanine. Slaninu sam rezala oko 2 mm debljine, da nije baš pretanka, ali ni da nije predebela pa da lomi krompir.

Krompire sam složila jadan do drugog sa rezovima ka gore, pa ih posula začinima i blago prelila uljem. Sa strane sam dosula pola čaše vode(moglo bi i vino ili pivo, ako volite) i sve prekrila folijom. Pekla sam lepeze od krompira 40 min na 220 C.

Za to vrijeme sam potopila sušene vrganje u vrelu vodu, i oni su lagano nabubrjeli. Nakon što je krompir bio pečen i mekan, sklonila sam foliju, između krompira stavila procijeđene vrganje i obilato narendala trapista preko svega. Mogao bi ovdje ići i domaći mladi kajmak, ustvari bio bi baš u organskom fazonu, ali ja ga jednostavno nisam imala pri ruci pa izabrah sir – trapist.

Lepeze od krompira Lepeze od krompira Lepeze od krompira Lepeze od krompira

Sve sam zapekla još 10 min, koliko da se sir otopi i da porumeni. Pustila sam 10-15 minuta da se prohladi, pa servirala ručak. Domaće pileće supe bilo je od juče, a lepeze od krompira sam služila uz domaće barene crvene paprike.

I tako sa organske pijace, uz malo naših proizvoda, neplanirano ispade domaćinski ručak, možda ne baš potpuno organski, ali pravi gurmanski užitak bio je zasigurno.

Lepeze od krompira Šta se sve moglo naći na organskoj pijaci, pogledajte na slikama. Ideja je divna, relizacija prilično skromna, no ostaje da vidimo u kom pravcu će cijela priča ići. Nadam se da će za koju subotu centar grada vrviti od pijačne gužve, veselih uzvika prodavača, neizostavnog ćakulanja i cjenkanja, i da ćemo se punih cekera zadovoljni vraćati doma. Uskoro će mladi luk, salata, šargarepa, tikvice , grašak da blistaju po baštama, a koliko njih može ponijeti etiketu organskih, i šta će nam biti dostupno…vidjet ćemo…

Organski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodiOrganski proizvodi

Preporučujemo:

Krompir na pola
Krompir na pola
Crnogorska večera
Crnogorska večera
Smočani kačamak
Smocani kacamak
Krompir sa slaninom
Krompir sa slaninom

Leave a Reply

Your email address will not be published.