Pesto s rukolom i pistaćima

Pesto s rukolom i pistaćima

 

 

Jednostavan, super brz i lagan za pripremu, a tako ukusan i aromatičan pesto je savršeni ljetnji obrok. Ustvari, uz malo pesta ljetnja trpeza će biti, bogatija, ljepša i zanosnija.

A pesto možete dodati u sendviče, servirati na brusketima ili preliti grilovano meso i povrće. Pestom možete začiniti svježu sezonsku salatu, ili ga iskoristiti kao sos za tjesteninu. A možete i pojesti koji zalogaj kašičicom, onako bez ičega, bez razloga, jednostavno samo meraka radi…

Pasta i pesto kombinacija su koja obara s nogu.

Iako je pesto Genvese možda najpoznatiji, varijacije na temu nisu zabranjene, šta više u kulinarstvu su više nego dobro došle. I tako, za promjenu, danas spremamo pesto sa rukolom i pistaćima…

 

  • 100 g rukole (25 kcal)
  • 50 gr očišćenih pistaća (279 kcal)
  • 120 ml maslinovog ulja (1080 kcal)
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • So i biber
  • 80 g parmezana (314 kcal)
  • 500 g tjestenine (1840 kcal)

Ukupno: 3538 kcal

 

Pesto s rukolom i pistaćimaPotrebno je jedno pakovanje rukole (100g) kratko blanširati. Samo spustite rukolu u vrelu vodu i izvadite i ocijedite nakon 15-20 sekundi. Cilj je da ublažite gorčinu rukole.

Ocijeđenu rukolu stavite u blender, dodajte očišćene pistaće i bijeli luk. Za 50 g pistaća, potrebno je oko 150-200 g neočišćenih, i zapravo je čišćene pistaća jedina komplikovana stavka ovog recepta.

Dodati i maslinovo ulje pa sve izblendati.

Na kraju dodati so i mljeveni mješani biber (slobodno malo jače pobiberite), kao i parmezan. Sve izblendajte još 15ak sekundi.

Pesto s rukolom i pistaćima

Ako ćete da koristite pesto uz tjesteninu, vidjećete da će pesto biti gotov za par minuta, mnogo brže nego što je potrebno tjestenini da se obari. A to je u vrelim ljetnjim danima sasvim dovoljan razlog da pasta i pesto budu na stolu.

Pesto s rukolom i pistaćima

Ako želite pesto sačuvati prespite ga u teglicu, i zatvorite . Vjerovatno će izgubiti divnu zelenu oboju, pošto će rukola oksidirati, ali ukusu to neće smetati. Ipak mnogo je ljepše spremati male količine pesta i odmah ih koristiti.

Recept sam dobila od prijateljice, samo je stigao SMS sa osnovnim uputstvima. Super je to kad prijatelji znaju šta volite i kada vam u par riječi ( i zalogaja) mogu pokazati koliko im značite…

Preporučujemo:

Zgužvana pesto pogača
Zgužvana pesto pogača
Prigorski Pesto
Prigorski pesto
Pikantna tuna pasta
Pikantna tuna pasta
Pasta Carbonara
Pasta Carbonara

Leave a Reply

Your email address will not be published.