Nedjeljni ručak

Nedjeljni ručakKod bake na ručak, nedjeljom bio je dogadjaj koji se ne propušta. Uštirkani, brižno izabrani stoljnaci, usijani escajg, dupli tanjiri, najljepši set za ručavanje….sve ovo me podsjeća na bakinu kuhinju i najljepše (nedjeljne) ručkove.

Možda ću zaboraviti poneki detalj sa stola, ali zanosni mirisi i neododljivi ukusi bakine kuhinje ostaju vječito prisutni.

Predstavljem vam jednu repliku bakinog nedjeljnog ručka, u kojoj smo svi zajedno uživali, i nadam se da će moji klinci za koju dekadu spominjati ove zajedničke momente…

Cijela ova priča počela je jedne nedjelje kad smo se vratili s ljetovanja pa  klinci siti hotelske hrane, i prije nego završih čuveno pitanje ‘Šta ćemo za ručak?’ u glas povikaše ‘Pilav!!!’.

Vidim ja uželjeli se oni mamine kuhinje, uželjela se i ja kuvanja, i tako krenusmo u avanturu starinskog nedjeljnog ručka, kao što ga je moja baka spremala.

Nedjeljni ručakNedjeljni ručak bez supe, kao da i nije ručak, zar ne? Ali ovaj put domaća pileća supa, veoma uobičajena u mojoj kuhinji bila je čudno  ‘zapakovana’, i klinci nisu mogi da dočekaju da otvore kovčeg sa blagom. U prvom trenutku su možda bili i malo razočarani, jer je njihova mašta svašta nešto već smjestila u starinsku zdjelu za supu, ali kad su ugledali griz knedlice koje su su bezbrižno baškarile u supi i kad je supa zamirisala, bili su sasvim zadovoljni blagom koje su pronašli.

Nedjeljni ručak

Kako smo se tek vratili s jetovanja, na kojem su konačno svi klinci proplivali, bilo je i komentara u morskom stilu:

‘Vidi, mama, i knedle plivaju bez mišića!’

‘Mmm, ovaj ručak baš ‘maestralno’ miriše!’

‘Jao, što je vreo ovaj pijesak (pirinač)!’

Nastalo je čitavo takmičenje u doskočicama na temu ljetovanja, ali kako ja ovo pišem mnogo kasnije, mnoge sam bisere i zaboravila. A i danas me neke druge emocije vode…

Iako klinci i dalje nisu baš preveliki obožavatelji barenog povrća, ovaj put bio je serviran i rinflajš. Bareno povrće iz supe uz nezaobilazni paradajz sos. Onako, da se malo odmorimo i ohladimo nakon supe i pripremimo za glavno jelo.

Rinflajš

Rinflajš

Rinflajš

Rinflajš

Pilav

I na kraju je na red došao Pilav sa početka priče.Bataci hrskavi a slani, na sočnoj riži, omiljeno je jelo mojih dječaka. Isto tako, i sestra i ja kad smo bile klinke mogle smo pilav jesti danima. Bakini nedjeljni ručkovi obično su na naše insistiranje morali imati pilav u svome meniu. Možda me zato onaj veseli uzvik klinaca da žele pilav i inspirisao da spremim cijeli ručak u bakinom stilu.

Pilav

Uz ovaj divni ručak savršeno je išla sasvim obična šarena salata od svježeg povrća.

salata

Mi smo uz uživajući u ručaku ostali dugo za stolom, potegele su se tu mnoge priče, uspomene iz djetinjstva, pa čak i Ivan i ja čusmo neke anegdote naših klinaca sa njihovim bakama i dekama, koje su bake i deke mudro prećutali, čuvajući tajne velike i male.

Pa iako je bilo malo više prljavog suđa na kraju, i možda malo više truda na početku, mi  smo, eto, jedan obični , pretvorili u pravi bakin nedjeljni ručak, i divno se proveli, ispričali, najeli i nasmijali…

I na kraju sve zasladili, a čime bi drugim nego pišinger šnitama spremanim, naravno, po bakinom receptu, ali ukrašenima svježe skupljenim školjkama iz tek odigranih morskih avantura…

Pišinger šniteI eto, tako, danas vam poklanjam priču koja je dugo i pritajeno spavala i čekala svoj trenutak, jedno mirno subotnje jutro, da bude ispričana… Mi sutra s klincima idemo kod njihove bake na rođendan i nedjeljni ručak, pa možda je baš to bio razlog da sjednem i pišem ove redove, možda samo vedro jutro osvanulo posle nekoliko groznih kišnih i hladnih dana, možda moji mišovi koji još ušuškani u jorgane bezbrižno sanjaju svoje dječije snove, možda  to što su sinoć pitali može li pilav za ručak, možda, možda, možda…

 

Preporučujemo:

Pilav
Pilav
Rizi-bizi s piletinom
Nedjeljni jelovnik
Nedjeljni jelovnik
Rinflajš i “Beli sos”
Rinflajš

2 thoughts on “Nedjeljni ručak

Leave a Reply

Your email address will not be published.