Kuvani paradajz

Kuvani paradajz

 

 

Počelo je spremanje zimnice. Pa iako bi mnogi kao najdraži proizvod izabrali poneko slatko, koje tako neodoljivo miriše i vraća nas u doba djetinjstva kad je dan započinjao kašičicom slatka, i istim se dočekivali dragi gosti, mene zimnica prvo asocira na kuvani paradajz. Akcija kuvanja u kojoj smo svi učestvovali, rezultirala bi desetinama boca soka od paradajza, koji je tradicionano spreman bez trunke dodataka. Zato i dan danas kad pročitam na nekom soku 100% voće, pomislim na ovaj sok i njegov blagorodni božanstveni sadržaj. I nijedan mu nije za primaći.

  •  15 kg paradajza (14 kcal / 100 g)

Prvi i osnovni uslov za pripremu kvalitetne i postojane zimenice je izbor voća i povrća. Potrebno je da bude savršeno zrelo i zdravo. Drugi uslov je čisto i uredno posuđe koje se koristi, i treći uslov je da obavezno dodate i kap ljubavi, kao tajni sastojak  – nevidljiv, ali na njega miriše svaka bakina teglica i boca, brižno čuvana u špaizu.Kuvani paradajz

Dakle, kupite gajbicu – dvije svježeg , zrelog i zdravog rumenog paradajza. Operete ga i isječete na četvrtine, pri čemu odstaranite  tvrdi dio oko peteljke i eventualne nezdrave dijelove. Potom treba samljeti paradajz na mašini koja odvaja sok od kožice i sjemenki. Mi za mljevenje koristimo mlin za paradajz star preko 25 g. Gdje se može nabaviti ne znam, ali rado bih kupila novi kad bih ga našla, čisto da se nađe.

Kuvani paradajz 2Kuvani paradajzMoja mati bi dobijeni sok stavila u veliku šerpu da prokuva i kuva još minut dva, pa ga presipala u zagrijane boce. Boce je potrebno prethodno oprati, i staviti u rernu na 50C, kako bi čiste i tople bile spremne za punjenje. Predlažem da boce spremite prije nego počnete mljeti paradajz.

Skuvani paradajz se sipa po 1-2 dcl u svaku bocu polako, kako ne bi pukla, pa se onda boce napune do vrha, ali baš do vrha i dobro zatvore. Ja punim po 4 boce, jer je šerpa u kojoj kuvam od 4l.Vrele boce se onda umotaju u ćebe i ostave dva-tri dana, dok se same skroz ne ohlade. Tad se mogu složiti na hladno i mračno mijesto, tj špaiz, gdje će spremne čekati na upotrebu.

Kuvani paradajz

Kuvani paradajz, dakle zaista nema ni trunke dodataka, pa se može koristiti kao sok, u koji ja volim dodati par zrna soli i bibera i listić bosiljka. Dobro ohlađen zasta je okrepljujući.

Kuvani paradajz najčešće koristim  za pripremu paradajz čorbe, sosa ali i kao dodatak jelu tokom zimskih dana kad nema svježeg, ukusnog i mirisnog paradajza. Onaj ‘plastični’ zimski ne brojim.

Preporučujemo:

Sok od borovnica
Sok od borovnica
Sušeni paradajz
Sušeni paradajz
Sok od šipka
Sok od šipka
Kiseli zeleni paradajz
Kiseli zeleni paradajz

Leave a Reply

Your email address will not be published.