Bosanski somuni

Bosanski somuniProđe i 20 godina kako sam otišla iz Sarajeva. Sad već više od pola života živim negdje drugdje, i pitam se koliko je iskreno predstavljati se kao Sarajka. Rođena da, ali sve manje prisutna. Pa iako odavno već Podgoricu smatram svojim gradom ukusi i mirisi djetinjstva su mirisi Sarajeva i Baščaršije.

Miris bosanskih somuna, koji se širi sokacima Baščaršije se jednostavno ne zaboravlja.

Pokušavam napraviti somune kod kuće, pa iako liče nisu to oni bosanski somuni – vreli, tanki i a vazdušasti. Nikada nisu baš isti, možda zbog temperature pečenja koja u el. šporetima nikada ne može biti kao u pećima na drva, možda zbog vode, čuvene sa ledenih vrela Bosne, a možda samo zbog sjećanja i emocija na trenutke i prijatelje s kojima sam ih djelila…

  •  Bosanski somuni500 g brašna (1750 kcal)
  • 1 kvasac
  • Kašičica soli
  • Mlake vode oko 350 ml
  • Čurokotica (crni kim)

Ukupno: 4 somuna (1750 kcal)

Prosijati brašno, dodati kvasac i so, pa promješati. Dolivati polako toplu vodu i zamjesiti malo mekše tijesto. Potrebno je 300-350 ml vode, mada sve zavisi od brašna, koliko je mlado i koliko pije tečnosti.

Ostaviti da nadođe oko 45 min, pa premijesiti na pobrašnjanoj podlozi i podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaku četvrtinu posedno kratko izraditi, razvući u krug, malo deblji nego što su podloge za picu. Somune dalje razvlačiti prstima, počinjući s krajeva, tako da na kraju ostanu malo deblji u sredini. Ostaviti ih da nadolaze još 30 minuta, a za to vrijem ugrijati i rernu i praznu tepsiju na maximum, kod mene je to 275C.

Bosanski somuniMokrim nožem, ali tupom stranom, povući linije po somunima, i nacrtati rombove. Brzo prebaciti somune u vrelu tepsiju, prekrivenu pek papirom, i posuti ih čurokoticom (crnim kimom) pa odmah vratiti u vrelu renu.Uključiti ventilator u rerni.

Peći ih kratko, 3-4 minuta da nadođu i počnu da rumene, pa izvaditi i ostaviti u pamučnoj krpi kako ne bi potparili.

Mogu se koristi umjesto hljeba, kako se i koriste tokom Ramazana, kao kifle ili pogačice za sendviče, ali im je najpoznatija ulaga ‘ deset u pola s lukom’

…desest čega, sigurna sam da sam znate 🙂 Bosanski somuni

Preporučujemo:

Roštilj pogačice
Roštilj pogačice
Pogača čvarkuša
Pogača čvarkuša
Zgužvana pesto pogača
Zgužvana pesto pogača
Mekike
Mekike

3 thoughts on “Bosanski somuni

  1. Kada sam poslednji put bila u Bosni, deset se serviralo u običnoj lepinji, ali natopljenoj sokovima od pečenja, pa još malo zapečenoj. Sada, u beogradskom Walteru, vidim ove lepinje i prosto sam oduševljena. Moram da probam da ih napravim – mislila sam da je daleko komplikovanije, ovo mi se ne čini teškim.

  2. Nije teško, samo ih treba peći što kraće na što većoj temperaturi.
    Ovako spremani su dosta mali, najviše za 5 ćevapćića. Mada ih nije problem ni veće razvući 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.