- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Bosanski somuni

Bosanski somuni [1]Prođe i 20 godina kako sam otišla iz Sarajeva. Sad već više od pola života živim negdje drugdje, i pitam se koliko je iskreno predstavljati se kao Sarajka. Rođena da, ali sve manje prisutna. Pa iako odavno već Podgoricu smatram svojim gradom ukusi i mirisi djetinjstva su mirisi Sarajeva i Baščaršije.

Miris bosanskih somuna, koji se širi sokacima Baščaršije se jednostavno ne zaboravlja.

Pokušavam napraviti somune kod kuće, pa iako liče nisu to oni bosanski somuni – vreli, tanki i a vazdušasti. Nikada nisu baš isti, možda zbog temperature pečenja koja u el. šporetima nikada ne može biti kao u pećima na drva, možda zbog vode, čuvene sa ledenih vrela Bosne, a možda samo zbog sjećanja i emocija na trenutke i prijatelje s kojima sam ih djelila…

Ukupno: 4 somuna (1750 kcal)

Prosijati brašno, dodati kvasac i so, pa promješati. Dolivati polako toplu vodu i zamjesiti malo mekše tijesto. Potrebno je 300-350 ml vode, mada sve zavisi od brašna, koliko je mlado i koliko pije tečnosti.

Ostaviti da nadođe oko 45 min, pa premijesiti na pobrašnjanoj podlozi i podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaku četvrtinu posedno kratko izraditi, razvući u krug, malo deblji nego što su podloge za picu. Somune dalje razvlačiti prstima, počinjući s krajeva, tako da na kraju ostanu malo deblji u sredini. Ostaviti ih da nadolaze još 30 minuta, a za to vrijem ugrijati i rernu i praznu tepsiju na maximum, kod mene je to 275C.

Bosanski somuni [3]Mokrim nožem, ali tupom stranom, povući linije po somunima, i nacrtati rombove. Brzo prebaciti somune u vrelu tepsiju, prekrivenu pek papirom, i posuti ih čurokoticom (crnim kimom) pa odmah vratiti u vrelu renu.Uključiti ventilator u rerni.

Peći ih kratko, 3-4 minuta da nadođu i počnu da rumene, pa izvaditi i ostaviti u pamučnoj krpi kako ne bi potparili.

Mogu se koristi umjesto hljeba, kako se i koriste tokom Ramazana, kao kifle ili pogačice za sendviče, ali im je najpoznatija ulaga ‘ deset u pola s lukom’

…desest čega, sigurna sam da sam znate 🙂 Bosanski somuni [4]

Preporučujemo:

Roštilj pogačice [5]
Roštilj pogačice [5]
Pogača čvarkuša [6]
Pogača čvarkuša [6]
Zgužvana pesto pogača [7]
Zgužvana pesto pogača [7]
Mekike [8]
Mekike [8]