Tart sa breskvama i kupinama

vTart sa breskvama i kupinama

Neplanirano naletih u piljari na krupne crne kupine. Sva oduševljena ih kupih ali se ispostavi da su pokisele i klinci neće da ih jedu, čak ni to što će im obojiti jezike pa mogu da se igraju malih čudovišta nije pomoglo.Kad sam ih i sama probala, shvatih da je potrebno nešto raditi s njima, i tako mi pade na pamet da pravima tart, a kako je bilo divnih zrelih, slatkih k’o med breskvi u frižideru, pitanje kombinacije bilo je riješeno.

 

 

Tijesto:

 • 125 g putera (944 kcal)
 • 80 g  šećera (320 kcal)
 • 250 g brašna (850 kcal)
 • 1 jaje (80 kcal)Tart sa breskvama i kupinama
 • Prstohvat soli

Fil:

 • 400 ml kisele pavlake (20%mm – 828 kcal)
 • 2 jaja (160 kcal)
 • 3 kašike šećera (45g – 180 kcal)
 • 1 limun šećer (40 kcal)

Voće:

 • 5 zrelih breskvi ( 1kg – 370 kcal)
 • 150 g kupina (44 kcal)
 • 2 kašike šećera (30g – 120 kcal)

Ukupno: 3936 kcal

Promješati brašno i šećer sa malo soli, pa  narendati hladan puter i onda ga brzim kratkim potezima utrljati da se dobije mrvičasta masa. Dodati 1 jaje i par kašika hladne vode pa sjediniti masu, pri čemu je poželjno da ostanu vidljive mrvice putera. One pomažu kasnije u listanju tijesta.Tijesto ostaviti u plastičnoj kesi, u frižideru sat vremena da se dobro ohladi.

Dok se tijesto hladi, očistiti breskve i izrezati na kriške.

Takođe umutiti i pavlaku sa šećerom i limun-šećerom. Ako nemate limun-šećer možete staviti obični vanil-šećer i narendanu koricu limuna.

Tart sa breskvama i kupinama

I na kraju hladno tijesto razvaljati između dva sloja pek-papira u krug par centimetara širi od kalupa (ustvari ja sam koristila kalup za pizu). Tako između papira,prebaciti tijesto u kalup, pa skinuti gornji papir. Neka donji ostane, posle je s njim lakše izvući tart iz kalupa na tanjir za posluživanje. Tart premazati filom, pa složiti voće u krug, praveći arabesku po vlastitiom nahođenju. Voće se može jednostavno i pobacati po filu, ali ja volim da ga lijepo rasporedim, pa tart bude pravo malo umjetničko djelo kojeme se ne može odoljeti.

Višak tijesta što bi visio preko krajeva kalupa, preklopite preko voća, malo zgužvajte tj. napravite ogradu kako ne bi iscurili prelijepi sokovi koje će pustiti voće. I na kraju voće pospite sa dvije kašike kristal šećera da bi se lijepo zapeklo.

Tart treba peći oko 20 min na 180 C, mada ja više po izgledu i boji tijesta, nego po satu zaključim kad je gotovo.

Mlak tart posuti mljevenim šećerom, ako volite slađe, mada nije obavezno. Rezati trouglove koje možete služiti same, ali i uz dodatak lupane slatke pavlake ili sladoleda.

Tart sa breskvama i kupinama

Ovo je samo jedna od mogućih kombinacija, izbor voća zavisi i od sezone, tj. toga šta je dostupno, ali i od toga šta baš vi volite. Vjerujem da ćete naći svoju idealnu kombinacija, mada možete zaglaviti u tom traganju kao i  ja, jer meni se svaka kombinacija dopada 🙂

 

Preporučujemo:

Tart od divljih kupina
Tart sa divljim kupinama
Tart sa nektarinama
 Tart sa nektarinama
Mini tart sa smokvama
Mini tart sa smokvama
Tart sa šipkom
Tart sa šipkom

Leave a Reply

Your email address will not be published.