Suve smokve

Suve smokve

 

Evo jednog Deda Borovog recepta. Svake godine on nam vrijedno sprema suve smokve. Ujutro obiđe baštu, ubere pokoju polusuvu smokvu i lagano ih suši na suncu. Avgust je njegov mjesec, a kasnije tokom zime majka preuzima kulinarsku palicu i od osušenih smokava nastaju divni kolači, obavezni za Mitrovdan i Novu godinu.

 

 

 

 

Nema ovdje nekog konkretnog recepta, više je to uputstvo za merak. Smokve se beru , najbolje polusuve, i kako Deda kaže najslađe su one iz drugog roda Petrovača. Spremaju se i crne i zelene, bez brige sve će biti ukusne.

Suve smokve

Smokve treba slagati na dasku ili u gajbicu i sušiti na suncu, prvo se stave peteljkom na gore , a onda se svaki dan okreću. Peteljku im treba nakon dan dva odrezati, i polako formirati male diskove od smokvi.

Suše se barem deset dana, na suncu i povjetarcu.

Suve smokveKad su dovoljno osušene nižu se na vijenac od 50-60 komada, pa se suše još 2-3 dana na vijencu.  Lijepo je kad svratim u Dedinu baštu ( deda je ustvari moj otac, ali od kad rodih malene mišove tata dobi novu ulogu, pa ga svi zajedno s ljubavlju zovemo Deda) a u gajbicama stoje tek ubrane smokve , pored njih neke već poluosušene i iznad svega se lagano ljuljuškaju vijenci spremi za upotrebu.

Ipak kako Deda kaže ne smiju se odmah jesti, ima još jedan važan korak, treba smokve  blanširati da se operu i dezinfikuju.

Suve smokve

Stavi se 1-2 itra vode da prokuvaju, dodaju se 3 kašičice soli, pa se u tako pripremljenu kipuću vodu smokve spuste i podignu, par puta. Nije ih potrebno kuvati već samo ‘proprati’. Nakon ovih 15-20 sekundi, smokve opet treba ostaviti na vjetru 4-5 sati i onda ih spremiti u papirnatu kesu.

Poneko ih uvalja u brašno i mljeveni šećer, ali Deda to ne voli, on kako kaže sprema 100% smokve.( Imaju oko 215 kcal/100g)

Suve smokveMi ih obično držimo u toj papirnoj kesi u zamrzivaču, pa po potrebi uzimamo i pravimo kolače, inače da ih ostavimo na stolu, ne bi zore dočekale…

Ovako pripremljene, smokve ostaju i dalje mekane, a zadrže i sočnost i slast, pa nam ih je uvijek puno i nikad  dovoljno, kao i Dedine nesebične ljubavi i pažnje….

Suve smokve

Preporučujemo:

Džem od smokava
Džem od smokava
Smokve sa pršutom
 Smokve punjene pršutom
Komisbrot
Komisbrot
Kuglice sa smokvama
Kuglice sa smokvama

Leave a Reply

Your email address will not be published.