Šapice

Šapice

Dakle, kad sam odlučila spremati šapice, pitala sam mamu za recept… i naravno odgovor je bio, pa to ti ja umjesim lako, šta ja znam ?- onako k’o za lijenu pitu, samo malo tvrđe, i sa orasima…

I eto, ajd sad ti majčin sine kreni u akciju. Onda je uslijedio i drugi krug pregovora, a da nemaš možda kalupe… i tako potpuno opremljena  maminim vrlo ‘jasnim’ receptom, i veoma starim kalupima  krenuh u akciju. Ali da budem iskrena,  kao i svi provjereni mamini recepti, i ovaj je bio potpuno jasan i nevjerovatno lagan, a šapice neodoljive,zgodne i  preukusne…

 

  • 2 jaja (160 kcal)
  • 7 kašika šećera (420 kcal)
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g masti (2250 kcal)
  • 450 g brašna (1530 kcal)
  • 150 g krupno mljevenih oraha (980 kcal)
  • 100 g mljevenog šećera (400 kcal)

Ukupno: 5740 kcal

ŠapicePjenasto umutiti jaja i šećer , pa dodati mast (može i margarin), i prašak za pecivo. Mast pri tome treba da je na sobnoj temperaturi kako bi se mogla mutiti. Kad dobijete lijepu glatku kremu dodajte i brašno.

Dodajte oko 300g i orahe koji ne moraju biti baš najsitnije samljeveni, lijepo je da se malo grickaju kroz šapice, i mutite spiralnim mutilicama , pa izručite tijesto na pobrašnjanu podlogu i nastavite mijesiti rukama dodajući postepeno brašno. Potrebno je dobiti tijesto tako da se ne lijepi za podlogu, a meni je za njega prošlo manje od pola kile brašna.

Tijesto zamotati u plastičnu kesu i ostaviti u frižideru da odmori pola sata, pa nakon toga puniti kalupe. Kalupe treba puniti ravno, ne pretjerivati u količini jer će šapice tokom pečenja porasti.

Šapice

Peku se oko 15 min na 220C, tj. dok  ne porastu i počnu lijepo da rumene. Tople ih treba izvaditi iz kalupa i uvaljati u mljeveni šećer.

Iako su i prvi dan lijepe, sa svakim odstajalim danom biće sve ljepše i mekše.

Pravi zimski mamin kolač, jednostavan, ukusan i nježan, i sve ljepsi što duže traje , baš kao mamin zagrljaj…

Šapice

Preporučujemo:

Lijena pita
Lijena pita
Ludo tijesto
Ludo tijesto
Ivanov kolač
Ivanov kolač
Kukuruza
Kukuruza

Leave a Reply

Your email address will not be published.