Džem od smokava

Džem od smokava

 

 

Smokve, divna mediteranska voćka, slatka i preslatka, miriše na zrelo toplo ljeto. Kuvajući džem od smokava željela sam malo sunčanih toplih dana zarobiti u teglicu, kako bih kad krenu dosadne zimske kiše i počne da duva gospodin Sjever, mogla bar u toplini svoga doma porodici i prijateljima pokloniti djelić mora, ljeta i maestrala u kosi…samo miris otvorene teglice dovoljan je da vam vrati sunčane dane…

 

 

  • 5 kg smokvi (2050 kcal)
  • 300 g šećer (1206 kcal)
  • Pola kašičice cimeta
  • Pola limuntosa

Ukupno 3256 kcal

Džem od smokavaSmokve, ako imate sreće možete ubrati u svojoj ili komšijskoj bašti, ali ipak ne tugujte, mogu se naći i na pijaci i ovih dana cijena im je zaista niska.Najljepše su, po meni, one koje su tek počele da se suše na samoj grani, iako možda nisu najizglednije, brzo ćete se uvjeriti da su ove polusuve ipak najslađe.

Smokve treba oguliti i prepoloviti, pa staviti na tihu vatru da se kuvaju. Kako su smokve prilično suve, ovo više liči na dinstanje. Ja spremam obično samo 2-3 kg džema pa sve mogu završiti u ovećoj šerpi na kolu, a ko voli može džem peći i u rerni.

Džem od smokavaNakon nekih pola sata, smokve ipak puste nešto soka, a ja ih onda izblendam ručnim blenderom, pošećerim više da bi šećer barem malo čuvao džem tokom zime, nego što je to slatkim smokvama zaista potrebno, onda dodam i malo limuntsa, kako bi presjekao ovu izuzetnu slatkoću i malo cimeta.

Kuvam sve uz miješanje još 15-20 min, na vrlo tihoj vatri kako bih izbjegla vulkane vreleog džema, pa ga kad dobijem željenu gustinu sipam vrelog u čiste tople teglice, i zatrpam u ćebe do potpunog hlađenja.

Džem od smokava, divno ide u štrudlu,ali i mnoge druge kolače, počevši od palčinki s kojima smo morali probati ovaj divni džem koji tako zanosno miriše…

Džem od smokava

Preporučujemo:

Mini tart sa smokvama
Mini tart sa smokvama
Suve smokve
Suve smokve
Džem od dunja
 Džem od dunja
Kuglice sa smokvama
Kuglice sa smokvama

Leave a Reply

Your email address will not be published.