- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Džem od smokava

Džem od smokava [1]

 

 

Smokve, divna mediteranska voćka, slatka i preslatka, miriše na zrelo toplo ljeto. Kuvajući džem od smokava željela sam malo sunčanih toplih dana zarobiti u teglicu, kako bih kad krenu dosadne zimske kiše i počne da duva gospodin Sjever, mogla bar u toplini svoga doma porodici i prijateljima pokloniti djelić mora, ljeta i maestrala u kosi…samo miris otvorene teglice dovoljan je da vam vrati sunčane dane…

 

 

Ukupno 3256 kcal

Džem od smokava [2]Smokve, ako imate sreće možete ubrati u svojoj ili komšijskoj bašti, ali ipak ne tugujte, mogu se naći i na pijaci i ovih dana cijena im je zaista niska.Najljepše su, po meni, one koje su tek počele da se suše na samoj grani, iako možda nisu najizglednije, brzo ćete se uvjeriti da su ove polusuve ipak najslađe.

Smokve treba oguliti i prepoloviti, pa staviti na tihu vatru da se kuvaju. Kako su smokve prilično suve, ovo više liči na dinstanje. Ja spremam obično samo 2-3 kg džema pa sve mogu završiti u ovećoj šerpi na kolu, a ko voli može džem peći i u rerni.

Džem od smokava [3]Nakon nekih pola sata, smokve ipak puste nešto soka, a ja ih onda izblendam ručnim blenderom, pošećerim više da bi šećer barem malo čuvao džem tokom zime, nego što je to slatkim smokvama zaista potrebno, onda dodam i malo limuntsa, kako bi presjekao ovu izuzetnu slatkoću i malo cimeta.

Kuvam sve uz miješanje još 15-20 min, na vrlo tihoj vatri kako bih izbjegla vulkane vreleog džema, pa ga kad dobijem željenu gustinu sipam vrelog u čiste tople teglice, i zatrpam u ćebe do potpunog hlađenja.

Džem od smokava, divno ide u štrudlu [4],ali i mnoge druge kolače, počevši od palčinki [5] s kojima smo morali probati ovaj divni džem koji tako zanosno miriše…

Džem od smokava [6]

Preporučujemo:

Mini tart sa smokvama [7]
Mini tart sa smokvama [7]
Džem od dunja [8]
 Džem od dunja [8]
Suve smokve [9]
Suve smokve [9]
Kuglice sa smokvama [10]
Kuglice sa smokvama [10]