Džem od dunja

 Džem od dunjaJesen se razbuktava i bašte lagano šarene. Tata ima mali voćnjak u kojem se nađu poneka  smokva, dunja i nar. Nema voća tu dovoljno za velike i raznorodne zimnice, ali se ipak poneka đakonija pripremi. Tata redovno suši smokve, a mama pripremi slatko od dunja, pa cijele zime uživamo u kolačima, koji mirišu na slasnu zrelu i veselu jesen.

A ja i u petoj deceniji uživam u sitnicama kojima me moji predivni roditelji obraduju. Godina je mnogo, ali i dalje sam dijete koje mama i tata maze i paze. Meni djetinjstvo nikad nije stalo, iako sam već odavno i sama roditelj, ponekad  sam i razmaženo derište koje uživa u pažnji koju na sebe skreće…

Ovih dana poželjela sam spremati džem od dunja. Tata je zabrinuto vrtio glavom, nisu dunje zrele, i nema ih mnogo, a mama ništa nije komentarisala…samo je iz špaiza, njene riznice blaga i čudesa, izvukla teglicu … kaže : prošlogodišnja,sakrila se, slučajno pretekla …

  • 5 kg dunja
  • 1,5  kg šećera
  • 2 limuna ,sok
  • Štapić cimeta

Dok čekam da dunje sazriju, uživam u fenomenalnom, starinskom džemu od dunja. Pripremanom po recepturi godinama, decenijama, pa i vjekovima staroj.Onoj u kojoj nema konzervansa, džem-fixseva i ostalih modernih vragolija, već se dugom i brižnom pripremom obezbjeđuje kvalitet i postojanost. Arome se savršeno čuvaju, a boja ne mijenja, pa kad i nakon godinu dana otvorite teglicu kuća zamiriše, kao da ste upravo svježe dunje u kuću unijeli…

 Džem od dunja

Dunje treba očistiti , oguliti i isjeći na kockice. Ako vam je lakše, možete ih i narendati.Nije ovo baš lak posao jer su dunje prilično tvrde, ali se isplati. Spremljene dunje preliti sokom limuna i posuti šećerom, pa dobro promješati. Na srednje jakoj vatri kuvati džem. Dodati vode da džem ne bi zagarao dok dunje ne omekšaju i počnu puštati vlastite sokove, a po želji dodati i štapić cimeta. Ako više volite možete dodati vanilu i/ili karanfiliće. Cimet je moj prvi izbor. Povremeno miješajući, kuvati džem dok dunje ne omekšaju u i ne počnu da se raspadaju. Treba tome 1-2 sata.

 Džem od dunjaKad dunje omekšaju, možete ih po želji i izblendati ručnim blenderom, a možete ostaviti da se osjete komadići voća.

Količina šećera nije konačna, započnite pripremu sa kilogramom šećera, pa ostatak dodajite po ukusu, jer sve zavisi od kiselosti dunja, kao i od toga koliko slatko vi volite.

Ukuvani džem prespite u oprane i zagrijane teglice pa ih dobro zatvorite i pasterizujte. Jednostavno ih stavite u veću šerpu, na krpu, prelijte vodom i pustite da prokuva. Ugasite kolo i ostavite da se sve zajedno lagano hladi.

Drugi način je da zatvorene teglice okrenete naopačke i ostavite ih tako da se hlade, a one će se same hermetizovati. Ja ga nisam isprobala, ali mi mnoge vrsne domaćice preporučuju tu metodu, pa ću je zasigurno i sama uskoro probati.

Mama je spremala džem a ja šaljem recept Kristini domaćica sa bloga Domaćiza za vas za učešće u blogerskoj igrici Ajme koliko nas je, u kojoj je ovog mjeseca tema dunja.

Preporučujemo:

Slatko od dunja
Slatko od dunja
Kompot od dunja
Kompot od dunja
Marmelada i sok od dunja
 Marmelada i sok od dunja
Kontonjada tj. kitnkez
Kitnkez

Leave a Reply

Your email address will not be published.