Salata od rotkvica i mladog luka

Salata od rotkvicaOd kud salata od rotkvica i mladog luka?

Od kud – pa iz moje bašče 🙂

Ove godine smo se zadali u vrtlarstvo. A mi gradska đeca, koja biljke prepoznajusamo  po tezgama na pijaci. Pa zamislite kakva nam je sve ovo avantura. Pričat ću vam uskoro cijelu priču, a sad samo malo- da vas zainteresujem…

Dakle napravili smo bašticu, posadili svakojaka čudesa i onda trčali s posla da vidimo je li šta novo niklo. A niklo je svašta , juhuhuhu.

Prvo su probila pera mladog luka, odmah za njim zelena salata i rotkvice. Ipak rotkvice su bile rekorder u brzini rasta i količini. Ali ne bi ovo bila posebna bašta da smo sadili samo obične crvene rotkvice, našle su se tu i žute i ljubičaste— ma prava uživancija.

Moj muž obožava da ih gricka, onako samo posoljene, pa je danima uza se ima po zdjelicu rotkvica. Mislim da ih je pojeo više no u zadnjih 10 godina ( nije da brojim, ali eto brojim 🙂 )

I na kraju sam razmišljajući šta da radi sa svim tim silnim PRINOSIMA ( kako ovo žestoko zvuči, zar ne) malo i guglala. Receptići se uglavnom svode na salate, i ja izabrah najjednostavniju, onu za koju sam sve imala baš u mojoj bašči…

  • Salata od rotkvicaVezica rotkvica
  • Vezica mladog luka
  • Mala glavica zelene salate
  •  Par listova matičnjaka
  • Par listova nane
  • 1 limun
  • Kašika maslinovog ulja
  • So po ukusu

 

Salata od rotkvica

Rotkvice sam dobro oprala i narezala na tanke kriškice sa sve korom i dobila punu zdjelu šarnih pločica. Mladi luk sam narezala na manje trakice, a ustanovila sam da je mnogo brže da ga režem makazama nego da ga sjeckam na dasci. Zelenu salatu sam takođe usitnila i sve pomješala.

Salata od rotkvicaKako su i začini počeli da se razvijaju u bašti nisam odolila pa sam veoma sitno nasjekla i malo matičnjaka  i nane, tek da se u negdje u pozadini osijeti njihova osvježavajuća nota, ali ne i da preuzmu sve zasluge.

Nisam ljubitelj sirćeta, pa sam salatu začinila svježim limunovim sokom , maslinovim uljem i solju…

Znam da još uvijek po pijacama možete naći i rotkvice i mladi luk, pa izvolite probajte veselu i osvježavajuću salatu. Začine možete a ne morate dodavati, mada ih možete i prilagoditi svom ukusu, nema ovdje bitnih mjera i velikih pravila… bitno je da je veselo, šareno i vama  po ćejfu…

Salata od rotkvica

Preporučujemo:

Lubenica i feta sir na salatu
Lubenica i feta sir
Zelena Neven salata
Zelena Neven salata
Salata u bojama proljeća
Salata u bojama proljeća
Čorba od mladog luka
Čorba od mladog luka

Leave a Reply

Your email address will not be published.