Rogač Saher torta

Rogač Saher tortaSaher torta je veoma slavna i omiljena, ali njena replika sa rogačem nije široko poznata, a meni je mnogo interesantnija. On joj daje dodatnu notu svježine,a pomorandža i smokve sve još obogate zanosnim ukusima Mediterana. I na kraju kad se sve lijepo iskombinuje rezultat je rogač saher torta, kremasta, sočna, primorskih aroma, upakovanih u obilje čokolade…torta  kojoj je teško odoljeti…torta u koju se zaljubljuje već na prvi pogled, a nakon prvog zalogaja to postaje ljubav za cio život…

 

Kora :

 •  10 jaja (800 kcal)
 •  150 g šećera (600 kcal)
 •  200 g mljevenog rogača (650 kcal)
 •  1 prašak za pecivo
 •  125 g putera (944 kcal)
 •  200 g čokolade za kuhanje (1068 kcal)
 •  Jedna manja pomorandža, ribana kora i sok (oko 50 kcal)
 • Prstohvat soli

Premaz

 •  300 g džema od smokava (oko 780 kcal – zavisi koliko je zaslađen)

Glazura:

 • 150 g čokolade za kuvanje (800 kcal)
 • 6 kašika ulja (810 kcal)
 • 6 kašika mlijeka (55 kcal)
 • 1 kašika šećera (60 kcal)

Dodatno:

 • 250 ml slatke pavlake (733 kcal)

Ukupno: 7350 kcal

Jaja se razdvoje na bjelanca i žumanca, pa se bjelanca umute sa par zrna soli, ovo je baka uvijek radila sa objašnjenjem da će tako šam biti čvršći, ali i da je svaki kolač ukusniji kad mu dodati prstohvat soli.

Rogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher torta

Čokoladu i puter otopiti na tihoj vatrri ili u mikrotalasoj, pa prohladiti da nije baš vrelo. Onda umutiti žumanca sa šećerom, da dobro pobijele i postanu kremasti, pa u njih dodati  rastopljene čokoladu i puter, rogač prethodno pomješan sa praškom za pecivo i na kraju sok i ribanu koru  pomorandže. Dobijeno tijesto se polako dodaje u šam od bjelanaca lagano muteći kako bi šam što manje pao.Na dno kalupa za torte staviti pek-papir a bočne strane premazati ostatkom papira od putera.

Rogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher torta

Kora se peče na 125C oko 120 min, provjeri štapićem pa se ispečenu koru treba ostaviti na rešetku da se prohladi, a ja sam pri tome samo makla bočne strane sa kalupa.

Rogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher torta

Glazuru od čokolade uvijek pravim po jednom receptu, jer se dobre i provjerene stvari ne mijenjaju, otopila sam čokoladu sa kašikom šećera, mlijekom i uljen na tihoj vatri pa je ostavila da se prohladi.Ipak još uvijek mlaku, tortu treba mazati džemom, tako će manje isparavati i sva vlažnost će ostati sačuvana. Režite je kad je prijatno topla za ruke.

Rogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher torta

Kora se na kraju prereže na dva dijela, pažljivo se ukloni gornji, a kako se prilično raspada, najlakše mi je bilo samo uvući između kora kartonsku podlogu za torte pa gornji dio koristiti kao donju koru. Ona se obilato premaže džemom, a iako je u starom receptu stajao džem od kajsija ja sam koristila domaći džem od smokava, jer smokve su rogačeve prijateljice iz djetinjsta, sa mediteranskih obala.

Rogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher torta

Onda sam preostalu koru izvrnula preko namazane pa cijelu tortu opet premazala džemom. Potrošila sam malu teglicu, otprilike 300g džema za oba premaza.

Na kraju sam cijelu tortu premazala čokoladnom glazurom , a dio koji se cijedio niz bočne strane nije bio baš dekorativan pa sam i njega lijepo razmazala. Torta se hladila jos sat vremena na sobnoj temperaturi, a onda sam je ostavila u frižider da prenoći.

Rogač Saher tortaRogač Saher tortaRogač Saher torta

Ova divna Rogač Saher torta bila je poklon jednom Partizanovcu, crna torta za Grobara,  a mi smo je u slast jeli služenu uz lupanu slatku pavaku, po uzoru baš na pravu Sahericu…

Pravila sam je još u nekoliko prilika, i uvijek je rezultat isti , ljubav na prvi pogled koja prerasta u ozbiljnu vezu, jer niko može odoljeti čokoladnoj torti savršenog izgleda, i neobičnoj kombinaciji primorskih ukusa… toplina ljeta, pljuskanje valova, i blagi maestral prostruje cijelim bićem pri prvom zalogaju… kao maleni leptirići u stomaku…

Januar 2015

Ovu divnu tortu sa zadovoljstvom šaljem Nikolini koja je sa svojim blogom U slast domaćica igrice Ajme koliko nas je i za januarsku namirinicu izabrala je baš rogač.

Rogač Saher torta

 

Preporučujemo:

Lagana orah torta
Lagana orah torta
Zločesta torta
Zločesta torta
Liker od rogača
Liker od rogača
After Eight
After eight

2 thoughts on “Rogač Saher torta

 1. Pingback: Ajme, koliko nas je! – rezultati za siječanj (ROGAČ) - U slast!

Leave a Reply

Your email address will not be published.