Pileći paprikaš sa šampinjonima

Pileći paprikaš sa šampinjonima

 

 

Blagi pileći paprikaš sa šampinjonima, uz miris lovora svježu salatu i poneku ljutu papričicu, uvijek je dobro došao na našem stolu.

Sa gljivama puno ne mudrujem, ne razumijem su u gljive,ne znam da ih berem, a nije baš da bih htjele da eksperimentišem. I tako, držim se sigurnih šampinjona…pa iako na žalost ne spremam mnogo vrsta gljiva, ove jedne spremam na mnogo načina…

 

 • 500 g pilećeg mesa (725 kcal)
 • 300 g šampinjona (48 kcal)
 • Oveća glavica crnog luka (oko 25 kcal)
 • 2 češnja bijelog luka
 • 2 šargarepe (oko 72 kcal)
 • 1 zelena parika (oko 20 kcal)
 • 1 kg krompira (880 kcal)
 • 2 lista lovora
 • 50 ml ulja (450 kcal)
 • 10-ak zrna kima
 • Začin, crvena paprika, biber

Ukupno: 2220 kcal

Na ulju lijepo izdinstati jedan i drugi luk, pa dodati očišćeno pileće meso izrezano na kocke. Ja obično koristim prsa, koja ne moram mnogo čistiti, i daju se lijepo izrezati.Sve zajedno dinstati 10ak minuta, taman dok se pripremi ostatak.

Gljive nije potrebno prati, već ih treba obrisati suvim ubrusom, i oguliti im kožicu, tako će manje nadimati, pa ih narezati na četvrtine ili deblje kriške, ovisno o veličini samih gljiva. Takođe očistiti šargarepe i izrezati ih na kockice, a papriku na tanke rezance.

Pileći paprikaš sa šampinjonima

Dodati gljive i povrće, dinstati sve zajedno par minuta pa začiniti začinom, crvenom paprikom i biberom po ukusu, i obavezno dodati par listova lovora. Može se dodati i pola čaše bijelog vina, mada ja to ne radim, pa nisam ni dodala u sastojke.Doliti vode koliko je potrebno da sve bude u tečnosti, pa kuvati na srednje jakoj vatri koliko da se za to vrijeme pripremi krompir.Dodati i par zrna kima, koja neće uticati na ukus, ali će nas osloboditi nadutosti.

Krompir treba oguliti, oprati i isjeći na kocke pa dodati u paprikaš i dodati još vode, kao i provjeriti ukuse i eventualno korigovati. Pojačati kolo dok paprikaš ponovo provri, pa smanjiti da kuva na tihoj vatri. Obično je dovoljno pola sata da krompir bude mekan, a to je uz svu prethodnu minutažu dovoljno i piletini i gljivama.

Ovo je bazični recept za pripremu pilećeg paprikaša, a po želji mu se mogu dodati i vino, paradajz pire, feferone, neutralna pavlaka zavisno šta ko preferira.Takođe se može i krompir zamijeniti trganjcima, pa imate paprikaš sa knedlama 🙂

Ja ga najčešće ipak spremam baš ovako, a ko šta želi dodaje naknadno. Ujedno ovo jelo je često na našem jelovniku, jednostavno dan ranije pripremim i izdinstam sve što treba, kad se ohladi prebacim u expres lonac dodam krompir, nalijem vodom, zatvorim i ostavim u frižideru, pa kad se sutra vratim s posla direktno na šporet, kad prošišti još 5-7 minuta i ručak je na stolu.

Pileći paprikaš sa šampinjonima

Vjerovatno se i vi snalazite na slične načine u ovoj ludnici od života i minimalnim pauzama između posla, škole, treninga, kurseva i ko zna čega još… najmanje vremena nam ostaje baš za nas same, pa je svaki sačuvani trenutak dragocjen…

Preporučujemo:

Pileća ragu čorba
Pileća ragu čorba
Paprikaš
Paprikaš
Piletina i drobljeni krompir
 Piletina i drobljeni krompir
Sos od šampinjona
Sos od sampinjona

Leave a Reply

Your email address will not be published.