Pogačice s čvarcima

Pogačice s čvarcima

Još jedan recept koji miriše na djetinjstvo.

Bakin specijalitet, tople i hrskave i mekane pogačice s čvarcima, koje se divno listaju i prosto tope u ustima , bude neke drage uspomene.

Čvarke rijetko spremam, ipak barem jednom godišnje zamijesim pogačice, pa ih satima preslažem i listam tijesto.Ali svaki trenutak uloženog vremena, jer za njihovu pripremu treba više vremena nego truda, svaki trenutak uloženog vremena se višestruko isplati.

Znate već one momente, kad hladne zimske noći zamirišu na topli dom, porodicu i zagrljaje…znate one momente koji nemaju cijenu, a koje dugo nosimo u srcu, i koje brižno čuvamo kao našu malu tajnu riznicu pozitivne energije…

Tijesto:

  • 700 g brašna
  • 200 ml kiselog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 200 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 kesica kvasca
  • Pola kesice praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

I još:

  • 100 g brašna za posipanje
  • 1 jaje za premazivanje
  • 300 g čvaraka
  • 4 kašike masti
  • 1-2 kašičice krupno mljevenog bibera

Pomješati mlijeko, kiselo mlijeko i ulje, i ugrijati, toliko da se može prst stavit a da se ne opečete.

Prosijati brašno (oko 600 g) sa kvascem i praškom za pecivo, pa dodati so i šećer. Preliti ugrijanim mlijekom i zamijesiti tijesto.Polako dodati i preostalo brašno, tako da se dobije glatko tijesto koje se odvaja od vangle i ide za mikserom. Poklopiti i ostaviti na toplom da nadolazi 45-60 min.

U blenderu samljeti čvarke i pomješane sa mašću i biberom, a po potrebi posolitim, mada obično ne treba, jer su čvarci već slani.

Kad se tijesto udupla, presuti ga na pobrašnjanu podlogu (tu ide ostatak brašna) i premjesiti. Razvaljati na pravougaonik prst debljine i premazati polovinom krema od čvaraka.

Tijesto slagati kao pismo, preklopiti po jednoj osi tijesto tako da se ivice sretnu na sredini, pa po drugoj osi preklopiti trećinu i preko nje drugu.

Ostavite poklopljeno krpom 15 min da ponovo počne da nadolazi pa razvaljajte i premažite i ponovo preklopite.

Pustite još tri puta da tijesto nadolazi, samo što sad više ne premazujete, već samo razvaljate i presložite. Znači ukupno pet puta razvaljavate tijesto u razmacima od 15 minuta, posla i nije tako mnogo koliko je dosadno to stalno čekanje, ali ne dajte da vas ovo razbije u ideji da krenete u pripremu.

Nakon četvrtog nadolaženja tijesta, razvaljajte ga pa sijecite pogačice. Obično se pogačice s čvarcima vade čašom srednjeg obima, malo većeg nego kad spojite palac i kažiprst, mada su nama interesantnije sitnije, jer su hrskavije. Pogačice možete vaditi i kalupima za kekse, ako im želite podariti i neki specijalni ‘look’.

Takođe ih možete rezati i u kocke ili na štapiće u kom slučaju nemate ostataka tijesta, što je najpovoljnije.

Ako ipak imate restlova, složite ih jedne na druge i bez mnogo miješenja ponovo razvucite, pa izrežite novu turu pogačica tako da potrošite svo tijesto.

Pogačice s čvarcima složite u pleh na pek-papir, premažite umućenim jajem i pospite krupnim biberom. Pecite na 200 C 12 min, toliko da pogačice narastu i porumene.

Od ove mjere izađe 3-4 pleha, pa i za pečenje treba odvojiti skoro sat vremena.

Znam da su gnjavežne za pripremu. Ipak, pogačice sa čvarcima su tako božanstvene, pa ne odustajte, jer ako ih samo jednom spremite pokajat ćete se što ih niste ranije spremali…

Pogačice s čvarcima

Ja ih planiram ponoviti naredni vikend, a onda možda uspijem napraviti i koju fotografiju izrade, i naravno par fotkica pogačica prije nego nestanu sa stola…

Preporučujemo:

Pogača čvarkuša
Pogača čvarkuša
Brza turban pogača
 Brza turban pogača
Zgužvana pesto pogača
Zgužvana pesto pogača
Začinjene pogačice
Začinjene pogačice

Leave a Reply

Your email address will not be published.