Šaran u pijanoj marinadi

Šaran u pijanoj marinadiKad dobro začinite ribu,marinirate satima,  pa je onda na tiho dugo pečete, ona se prosto topi u ustima…Šaran zna imati težak ukus na mulj i jezersko dno…pa ga zato i ne volimo baš previše. Ali uz malo začina taj ukus se lako izgubi pa ga onda pojedemo u slast.

 

 

 

  • 1,5kg svježeg šarana (2235 kcal)
  • 1 dcl maslinovog ulja (900kcal)
  • 2 dcl bijelog vina (172 kcal)
  • 4-5 češnjića bijelog luka
  • kora jednog limuna
  • Svježi ruzmarin
  • So, biber, carry

 Ukupno: 3307kcal

Obično kupujem primjerke od 2,5-3kg. Kad ih očistimo, odsiječem glavu i dobar dio repa i od njih spremam riblju čorbu, a ostatak mesa (sredinu ribe) isiječem na ‘zvona’ 2-3 cm debljine.

Svako zvono posolim i složim ih u dublju zdjelu. Marinadu pravim tako što pomiješam ulje i bijelo vino, i usjeckam u nju koru jednog limuna i bijeli luk, isjeckane na sitne komadiće otprilike veličine trećine češnjića. Sa jedne grane ruzmarina skinem listiće i sve to pomješam u marinadi, još je malo pobiberim i dodam carry-a otprilike pola kašičice. Ovim prelijem ribu i dobro promješam tako da je svaki komad lijepo utopljen u marinadu. I najčešće ostavim da prenoći,iako je 4-5 sati sasvim dovoljno.

Šaran u pijanoj marinadi1

Sutradan, obložim tepsiju folijom, složim u nju komade ribe, još malo ih prelijem ostatkom marinade u kojoj su bili i zatvorim foliju, pa pečem oko 1 h na 250, onda rastvorim foliju i pečem još nekih 15 min  da ispari višak tečnosti, i da šaran dobije lijepu boju i reš koricu.

A onda prosto ne umijemo stati, malo vina, malo ribe i mnogo lijepih priča pa da ne ostanu kosti ne bi ni znali koliko smo pojeli…

Preporučujemo:

Orada iz rerne
Orada iz rerne
Brancin na gradele
Brancin na gradele
Pohovani oslić
Pohovani oslić
Oslić na krompiru
Oslić na krompiru

2 thoughts on “Šaran u pijanoj marinadi

  1. Draga Vanja,

    prvi put sam “zalutala” na Vaš sajt, a ubuduće planiram da ga svakodnevno posjećujem. U periodu sam kad tek treba da formiram porodicu, i upravo želim takvu… tradicionalnu, zadovoljnu, nasmijanu i situ… Potičem iz jedne baš takve, ali u kojoj sam važila za “šeprtlju”, pa se nikad nijesam zadržavala u kuhinji, duže od onog koliko je potrebno da se smaže sve što majka napravi, a i imala sam drugih interersovanja…Sada želim da učim da kuvam, da kuvam srcem, zato znam da sam na pravom mjestu… Hvala u ime svih onih koje nikada nisu, a žele da kuvaju… Dok čitam Vaše recepte srce mi je puno, a uskoro će biti i stomak, i moj i meni drage osobe…

Leave a Reply

Your email address will not be published.