Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva je bio jedini koji smo pekli baš svake godine, nekad s rumom nekad bez, ali pekmez od šljiva je bio  konstanta u našem špaizu.

Iako postoje jasne razlike izmedju pekmeza , džema i marmelade, naravno po sastavu, načinu pripreme i veličini voća, mi smo ih nekako dijelili po zvučnosti, pekmez je od šljiva i breskvi ili kajsija,a  ostalo su džemovi…

 

  • 5 kg šljiva (2500 kcal)
  • 500 g šećera (2000 kcal)

 Ukupno: 4500 kcal

Priprema pekmeza je pomalo dosadna, potrebno je očistiti gomilu šljiva, svaku prepoloviti pa izvaditi košpicu i odstraniti ako ima trulih dijelova. Šljive se mogu ili samljeti na mlinu za meso ili kuvati tako u komadima, zavisno ko koliko voli da osjeti djeliće šljiva i nezaobilazne kožice kroz pekmez. Ja baš volim da vidim tu strukturu punu voća.

Pekmez od šljiva

Pripremljene šljive se stave u oveći pekač, ili šerpu za pekmez, koju su ranije imale sve vrle domaćice, poklopi pa u rernu na 200C dobrih 3-4 sata. Promješati treba svega par puta, ipak vrlo oprezno, pekmez je ko katran, pa se pazite neugodnih opekotina.

Nakon par sati kad je prilično ukuvan, u pekmez se dodaje šećer, mislim da je 100 g na 1kg voća više nego dovoljno, ali ovo je opet stvar ukusa, a ni stare domaćice nisu baš bile lude za vagom. Dakle, sipajte malo pa probajte, uvijek je lako dodati ako zatreba. Nakon dodavanja šećera nastavlja se kuvanje bar još sat, mada sve zavisi od šljiva, koliko će soka pustiti. Da li je pekmez gotov provjerava se tako što malo odvojite na tanjirić pustite da se ohladi pa provjerite da li je dovoljno gust.

Pekmez od šljiva

Ako niste mljeli šljive, možete pekmez blago i izblendati štapnim blenderom tek toliko da razbijete velike komade.

Opet stvar je ukusa.

I na kraju po volji možete dodati vanil šećer, rum, karnfilić… ali meni su već same šljive tako zanosno mirisale da nisam željela išta dodavati.

Kad izvadite pekač iz rerne, stavite tegle u rernu da se zagriju nekih  10-15 min, mada možete isključiti rternu. I na kraju sipajte topal pekmez u tople teglice pa ih još umotajte u deku, dan-dva dok se skroz ne ohlade. Poneko ima običaj prije zatvaranja tegli poklopce umučiti u rakiju, ja to ne radim i opet se pekmez ne kvari.

Pekmez od šljiva

I tako spremni smo za dugu dosadnu hladnu zimu, kad ćemo se grijati uz buhtle ili palačinke sa pekmezom od šljiva, ili još u pidžami onako sanjivi buditi se uz čaj , priganice i pekmez… Miris pekmeza meni je miris onih divnih jednostavnih , jedinstvenih momenata kad je porodica na okupu, miris smijeha ljubavi i spokoja…

Preporučujemo:

Kolač sa šljivama
Kolač sa šljivama
Knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama
Pekmez od breskvi
Pekmez od breskvi
Šljive u šlafroku
Šljive u šlafroku

Leave a Reply

Your email address will not be published.