Lude krofne

Lude krofne

Da li ste i vi nedeljne spavalice ili ste ipak ranoranioci?

Ja volim odspavati nedjeljom, ali danas sam planirala ranije ustati. Ima jedna mala sova koja nam slijeće na kućupa skakuće i huče, željela sam je slikati. Ali mudra je to sova, kad nas sve probudi i dok protrljamo krmeljave oči ona snena već odleti , svanuo je dan pa je umorna i treba joj se naspavat i odmorit…

A kako je i danas nisam stigla, ja se nisam rasanila a ona već pospana, to jutro iskoristih da klince obradujem slatkim doručkom. Najbrže i najlakše bilo je naparviti krofne od već spremnog ludog tijesta

 Lude krofne

 • 500 g ludog tijesta (1416 kcal)
 • 100 g nutele (564 kcal)
 • 30 g šećera za posipanje (120 kcal)

 Ukupno 2100 kcal , bez ulja koje popiju.

Obično petkom popodne umijesim ludo tijesto, pa onda ludujemo cijeli vikend. Današnja ludost su uvažene gospođe krofne.

Dio tijesta , otprilike pola kg, sam izvadila na pobrašnjanu površinu ostavila ga da se ugrije oko 10 min, taman dok sam ja skuvala kafu, pa sam posle dva gutljaja krenula u akciju.

Lude krofneTijesto sam razvaljala na pola cm debljine, i čašom za vodu vadila krofne. U srednje toplo ulje (kod mene na 6 od 9 podioka) sam stavljala da se prže ove male ludače, pa ih posle minut, koliko je otpriike trebalo da nadođu i porumene okretala i pržila drugu stranu. Vadila sam ih na kuhinjski ubrus da se dodatno ocijede, pa još tople valjala u štaub (mljeveni) šećer i prelila topljenom čokoladom.

Lude krofneZamalo da zaboravim, punila sam ih pomoći kuhinjskog šprica nutellom, onim za koji moj maleni Marko kaže: Moja mama daje injekcije šlagom!

I eto ja iskoristih jutro, ne baš po planu, ali na radost klinaca koji su se omađijani toplim slatkim mirisom tek prženih krofni u međuvremenu došunjali u trpezariju…i sad svi zajedno nastavljamo, ja po započetoj kafi , a oni po krofnama…

Još jedna nedjelja, doručak u pidžamama, zagrljaji i prepričavanje snova, čarolija su sasvim običnih ludih krofni…

Lude krofne

Preporučujemo:

Krofne
Krofne
Šašave kiflice
Šašave kiflice
Sendvic u pica hljebu
Sandwich u pizza-hlebu
Kiflice od ludog tijesta
Kiflice sa sirom

2 thoughts on “Lude krofne

 1. Pratim te od prvog recepta i mnogo mi se sviđa sve što spremaš. Naročito su mi zanimljivi uvodi u recept. Dvne priče zaista. Voljela bih da imaš više slika. Kako je tekao postupak i pripreme recimo. 🙂 Pozdrav.

 2. Hvala Maro na lijepim riječima i internet-prijateljstvu.
  I sama vidim da slika nedostaje, pa se trudim to ispraviti u novijim receptima, a ponekad i osvježim stari recept novim slikama.
  Ipak većima recepata je spremana za porodični ručak, a moji mišovi su često nestrpljivi, Balša se nedavno žalio drugovima da je straaašno teško biti gladan i čekati da mama slika.
  Veće je 350 recepata na site-u i bilo je to puno posla za nepunu godinu. Biće ih još mnogo i nadam se da će biti sve bolji i ljepši…

Leave a Reply

Your email address will not be published.