Domaće karamele

Domaće karameleJednostavne domaće karamele, vraćaju me u djetinjstvo. Baka ih je pravila svake nove godine, a ponekad je njima i kitila jelku. Njene karamele bile su čvrste, izuzetno slatke i pune komadića pečenih lješnjaka… i svaka brižljivo umotana u šarene svjetlucave papriće. Prava novogodišnja idila.

Radovali smo im se , i baki, i praznicima , i pokloniima i karamelama. Ti tako mali veseli zamotuljci, nama su darivali svu čaroliju praznika.

Danas ih skoro niko i ne sprema, danas radije  posežemo za jednostavnijim rješenjem, kupovnim ukrasima i slatkišima… ipak čarolije ima i dalje u našim srcima, pa nam izviru sjećanja, na snježne noći u bakinom stanu, kada bi sćućureni pod ćebetom do kasno slušali bakine priče i grickali novogodišnje karamele… a baka bi se, kao, ljutila što joj raskitismo jelku…

Zato sam ja i poželjela, mojim klincima pružiti dio te magične atmosfere, pa sam se odlučila spremiti karamele. Spremala sam ih u jednostavnijoj varijanti, uz mrvicu soli da umiri intenzivnu slatkoću, i uz dašak burbon vanile, te čarobnice savršenih slatkih ukusa.

Nisam dodavala lješnjake, željela sam imati potpuno glatke , nježne i svilene karamele. Nisam ih ni prekuvala, kao bi ostale mekane i sočne.

Domaće karamele

 

 

 

 

  • 250 g šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 50 g putera
  • 1-2 prstohvata soli
  • 50 g meda
  • 1 burbon šećer

Sve sastojke izmješajte u šerpici, pa kuvajte na tihoj vatri dok smjesa ne poprimi lijepu boju ćilibara, i gustinu čvršćeg meda. Treba tome oko pola sati. Karamele se kuvaju na tihoj vatri, inače bi šećer zagorio, pretamnio i dobio opori gorki ukus. Takođe treba paziti i da se karamele ne prekuvaju, jer će se prilikom hlađenja ušećeriti.

Domaće karameleKad se dobije željena gustina i boja, smjesu možete izliti u silikonske kalupe, a možete je i izliti u omanji pleh (20×20 cm) prekriven pek papirom koji je dodatno i nauljen. Ostaviti karamele na hladnom, ali ne u frižideru, da se lagano hlade i stežu par sati.

Na kraju dobro nauljenim toplim nožem, rezati karamele i motati ih u masni papir. Pripremljene karamele držati u frižideru da se ne bi topile pri stajanju.

Mi smo se lijepo izigrali, okitili i jelicu, koju su klinci pripremili od papira, a karamelice smo na kraju uvaljanli u kokos što im  je obezbijedilo veću čvrstinu. Nešto smo i sami pojeli, a većinu podijelili uživajući u prazničnoj čaroliji.

Domaće karamele

Preporučujemo:

Novogodišnje šišarke
Novogodišnje šišarke
Lješnjak rolat
Lješnjak rolat
Panna cotta sa prelivom od brusnica
Panna Cotta sa prelivom od brusnica
Švarcvald rolat
Švarcvald rolat

One thought on “Domaće karamele

  1. Pingback: Domaće karamele | Roditelji.me | Hrana

Leave a Reply

Your email address will not be published.