Panna cotta sa prelivom od brusnica

Panna Cotta sa prelivom od brusnica

 

Ovo je recept u kojem nježnost i lakoća prosto eksplodiraju u savršenoj kombinaciji sa slatko kiselim prelivom.

Panna cotta sa prelivom od brusnica fenomenalna je kombinacija, i svega par zalogaja je dovoljno da zadovolje sva čula, a ponajviše naša nepca.

 

Panna cotta:

  • 500 ml slatke pavlake  (1475 kcal)
  • 1 kašika šećera (60 kcal)
  • 1 vanil šećer (40 kcal)
  • 1 želatin + 0,5 dcl vode (33 kcal)

Preliv:

  • 150 g suvih brusnica (450 kcal)
  • 2 pomorandže (sok i ribana kora) (70 kcal)
  • 100 ml vode
  • 1 burbon vanila (40 kcal)
  • 1 kašičica gustina (17 kcal)
  • 50 g šećera (200 kcal)

 Ukupno:2385 kcal

Slatku pavlaku sa šećerom treba zagrijati na tihoj vatri do vrenja, ipak ne smije da prokuva ,jer će se zgrudvati i ode sva ona nježnost, i glatkoća koje čine panna cottu posebnom.

Želatin se rastopi sa vodom , i kad je pavlaka dobro zagrijana, doda se želatin, i lagano miješa na tihoj vatri još minut dva, kako bi se sav želatin rastopio, ali ne i prokuvao.

Panna Cotta sa prelivom od brusnica

Kuvani krem treba da odmori 5-10 min, da se prohladi, uz par miješanja, pa ga tek onda presuti u kalupe. Ovo je mjera za 12 silikonskih kalupa srednje veličine. Potrebno je sačekati da se krema skroz ohladi i počne da se želatinizuje, pa tek onda ide u frižider gdje se hladi još dodatnih 4-5 sati,a najbolje je ostaviti je preko noći.

Kako je Zoki sa bloga Cooking with Zoki zadala  decembarsku temu brusnice u igrici Ajme, koliko nas je, to sam  se odlučila za preliv sa brusnicama , a panna cotta ih može imati koliko god hoćete…

Stavila sam suve brusnice (svježe nisam uspjela pronaći) i sok  od dvije pomorandže kao i malo vode da kuva 10-ak minuta, zamalo zaboravih reći sa sam dodala i burbon vanilu i šećer,onda sam dodala i malo naribane kore pomorandže, i još kašičicu gustina pa kad je ponovo prokuvalo sklonila sam sa vatre i ostavila da se prohladi i na kraju sve blago umiksala, nisam se trudila dobiti homogenu masu, već sam ostavila da se vide i osjete poneki komadi brusnica…Količinu čećera nisam vagala nego je napisah otprilike, dodajte supenu kašiki, pa dalje koliko vam se dopadne.

Nakon hlađenja  sam izvrnula panna cotte iz kalupa i preko svake sipala po kašičicu preliva. Još par listića mete, koja i dalje opstaje u mojoj bašti, bez obzira na niske temperature, i moja decembarska ulaznica za igricu je spremna…

Panna Cotta sa prelivom od brusnica

Iako panna cotta nije zimska  poslastica, baš nam je dobro legla, vraćajući nas, barem u mislima u ljetnje avanture, pa smo se pokriveni dekicom i skupljajući ostatke preliva po tanjiru sjećali trenutaka koji su obilježili ljetnju sezonu. Bijaše to potpuno neočekivano veselo i toplo zimsko popodne…

Preporučujemo:

Panna cotta sa prelivom od breskve i maline
Panna cotta
Darkova web kuharica-Panna cotta s bijelom čokoladom i kokosom
Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 9
Kuglice s brusnicama
Kuglice s brusnicama
Markiza od jagoda
Markiza od jagoda

3 thoughts on “Panna cotta sa prelivom od brusnica

Leave a Reply

Your email address will not be published.