Darkova web kuharica-Panna cotta s bijelom čokoladom i kokosom

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 9

Darko Kontin uspješno ruši predrasude o food-blogerima, da su to uglavnom bucmaste žene u srednjim godinama, koje  kuvaju za muža i klince. On je muškarac, mlad i zgodan, i piše Darkovu web kuharicu.

Darko je nevjerovatnom energijom vezan za porodicu i prijatelje. Njemu očigledno internet i moderne tehonogije nisu bauk, i odlično pliva u tim vodama, a kuvanje je i njegova nježnu ljubav i razuzdana strast.

Radujem se svakom njegovom novom receptu. Uživam čitajući i gledajući njegove kreacije, divna jela predivno predstavljena, i zato sam ga pozvala u goste u pitala za vas…

 

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 6Otkuda ljubav prema kuvanju, i odakle crpiš inspiraciju?

S kuhanjem sam počeo (pretpostavljam) kao i svi još u vrijeme školskih dana kada smo sestre i ja zbog zaposlenih roditelja znali ostajati sami doma. Pa da ne jedemo stalno fast food i dostavljenu hranu lagano smo krenuli s pripremom jednostavnih domaćih jela.

Ali tek sam na faksu krenuo isprobavati nova jela i namirnice te tako počeo istraživati cijeli taj svijet kuharstva koji mi je sada prerastao u jedan od dražih hobija.

Kako sam uglavnom estetski tip kada je hrana u pitanju inspiraciju crpim kroz predivne fotografije hrane na koje naletim online.

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 3Ko su degustatori i kritičari?

Sestre i najuži krug prijatelja su degustatori i najstroži kritičari svega što pripremim. Ne boje se ništa prigovoriti čak i kada unaprijed znaju da im jelo zbog određene namirnice neće odgovarati. S druge strane imam veliku tremu kada je u pitanju kuhanje za druge osobe, tako da to izbjegavam ako je ikako moguće 🙂 .

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 4Osnova za kvalitetan obrok su kvalitetne namirnice. Kako do njih dolaziš? Da li i sam gajiš ponešto, naprimjer začinsko bilje u saksiji na prozoru?

Kvalitetne i svježe namirnice su po meni najvažnija stvar kod kuhanja. Imam nekoliko priča o tome kako je samo razlika između domaćeg jaja ili kokoši kompletno promijenila neko jelo i njegovu konačnu ocjenu. Ja imam sreće pa živim blizu bake koja još uvijek većinu toga sama uzgaja i drži nešto manjih životinja na farmi. A kada mi nešto nedostaje obično to nabavim na lokalnoj tržnici ili u mesnic također od lokalnih uzgajivača.

Što se začinskog bilja tiče njega sam tek s pokretanjem Web Kuharice počeo uzgajati jer gledajući druge blogere shvatio sam da ti uvijek treba svježi list bosiljka ili nekog drugog bilja za okus ali i ukrašavanje konačnog rezultata. Tako da sada uvijek imam barem 3-4 vrste začinskog bilja prisutne u stanu koje pokušavam održati na životu :).

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 7Recepte pripremaš sa mnogo ljubavi, detaljno,a Darkovu web kuharicu karakteriše foto priča svakog recepta, korak po korak. Koliko je truda potrebno da bi se pripremio jedan post?

Fotografiranje postupka pripreme jela nekada ne predstavlja veliki napor. Potrebno je samo češće prati ruke zbog rukovanja s fotoaparatom. Dok s druge strane kod bržih i dinamičnijih jela, pogotovo ona pripremana na tavi ili u woku znam imati dosta posla s fotografiranjem cijelog postupka.

Tada s jednom rukom miješam namirnice ili pazim da meso ne pregori dok s drugom napamet fotografiram sve u nadi da sam pogodio dobar kadar. Zbog toga nažalost neka jela imaju puno detaljniji foto postupak od drugih gdje tek nakon što je sve gotovo shvatim da sam u žurbi promašio fokus ili cijelu tavu.

Ali bezobzira na to i dalje se trudim što više koraka uloviti jer i sam puno lakše ponovim neki recept ako vizualno mogu vidjeti svaki korak kako je izgledao, pa to želim prenijeti svim ostalim čitateljima koji prate recepte na kuharici.

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 6Tvoje preporuke mladima koji sve više praktikuju život na brzoj hrani, ne obraćajući pažnju na kvalitet?

Vrijeme je nažalost takvo da u potpunosti razumijem mlade ljude i njihovu prehranu. Vrijeme je danas najvažnija stvar koje izgleda više nitko nema dovoljno. Upravo zbog toga, jer se i sam nađem u takvim situacijama, na blogu (i internetu općenito) se nalazi veliki broj jela koja se mogu stvarno brzo pripremiti i to u svega desetak minuta. Ja i dalje smatram da je bolje doma pripremiti 10 minutni kruh ili pogaču, muffine ili kolač nego isti kupiti u dućanu. Jeftinije, zdravije i dobro za psihički mir :).

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 6Pripadaš generaciji koja se srodila sa digitalnim svijetom. Kako ti vidiš internet, svijet modernih komunikacija, život na bitima i pixelima?

Meni je sve to super :-). Od kad znam za sebe bio sam, i ostao geek, te redovno pratim nove tehnologije i njihov razvoj. Drago mi je da se je ta ljubav prema tehnologiji kasnije spojila na više strana i s onim što radim. Tako da mi je zapravo cijeli dan, i poslovni i osobni dio, isprepleten pixelima i bitovima i ne žalim se.

Smatram da tehnologija povezuje ljude, otvara vrata za koja nismo niti znali da postoje i otkriva nam predivne stvari u tom procesu. Osobno se ne volim prisjećati vremena bez interneta i mobitela :D.

Panna cotta s bijelom čokoladom i kokosom

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 10

Sastojci:

1. Vrhnje za šlag (500 g)
2. Želatina u listićima (10 g)
3. Bijela mliječna čokolada (100 g)
4. Vanilin šećer (30 g)
5. Kokosovo brašno (20 g)
6. Naribana kora jedne naranče

Recept:

S hladnom vodom prelijte 6 listova želatine i pustite ih da tako stoje oko 5 minuta za koje vrijeme slobodno stavite kuhati vrhnje za šlag.

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 1Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 2

Ako želite kremastiju panna cottu koja će se jesti iz posudica prepolovite količinu želatine u receptu. Ako vam treba čvršća panna cotta koju ćete servirati zasebno van kalupa onda se držite preporučene količine.

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 3Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 4

U vrhnje za šlag prije nego zakipi dodajte 100 grama mliječne bijele čokolade i pustite je da se otopi. Kada vrhnje zakipi smanjite vatru i dodajte želatinu (bez vode u kojoj se je otapala). Nakon par minuta uz konstantno miješanje panna cotta je gotova.

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 5Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 6

Kada je uklonite s vatre umiješajte u nju još 20 grama kokosa i naribanu koru naranče te prebacite u željene kalupe ili šalice. Kalupe prije namočite s vodom, a panna cottu ostavite oko 20 minuta na sobnoj temperaturi da se hladi te je zatim prebacite u hladnjak.

Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 7

Vanja sretan blog rođendan još jednom i u slast!

Darko, od srca hvala.

Preporučujemo:

Panna cotta sa prelivom od brusnica
Panna Cotta sa prelivom od brusnica
Panna cotta sa prelivom od breskve i maline
Panna cotta
Rođendan, divan dan
Nemezis
Kiselo slatka cvekla i pomorandže
 Cvekla sa pomorandžama

One thought on “Darkova web kuharica-Panna cotta s bijelom čokoladom i kokosom

  1. Pingback: Panna cotta s kokosom i bijelom čokoladom | Darkova Web Kuharica

Leave a Reply

Your email address will not be published.