Boranija na salatu

Boranija na salatu

Već smo se umorili od kiselih salata, pa čak i svježe pomalo su nam dosadile… ipak ima i drugih ideja. Boranija na salatu jelo je koje spremam kao prilog i salatu u isto vrijeme uz pohovano meso, a često u vrelim danima ovo lagano jelo postane i glavn obrok uz malo sira i svježeg paradajza…bez hljeba, divna je lagana večera…A ako izostavite ulje, više ćete kalorija potrošiti za pranje i spremanje boranije za ovu divnu salatu nego što ćete ih pojesti, a nije da vas plašim pripremom…

 

  • 500 g mlade boranije (90 kcal)
  • 5-6 češnjeva bijelog luka (137 kcal/100g ~ 20 kcal)
  • so,biber
  • kopar
  • 2 kašike maslinovog ulja (30 ml – 270 kcal)
  • sok jednog limuna (~15 kcal)
  • listovi peršuna za dekoraciju

Ukupno: 395 kcal (čisto da ne bude da kod nas nema ništa dijetalno)

Potrebno je oprati mladu boraniju presijeći po dužini pa isjeći na štapiće oko 5 cm dužine. Ako vam je ovo dosadno ili želite sačuvati svoje nataložene kalorije, možete jednostavno uzeti kesu zamrznute boranije, pa direktno u šerpu .

Izrezanu boraniju preliti vodom , posoliti i obariti. Obično je dovoljno da lagano vri 15ak minuta, da boranija omekša ali da ne bude prekuvana. Obarena buranija se ocijedi, onako topla prelije uljem i limunovim sokom, pospe sjeckanim bijelim lukom, biberom i koprom  i dobro promiješa.

Limun mmožete dodavati postepeno kako bi dobili željenu kiselost, a po potrebi možete dodatno i posoliti. Boranija na salatu se servira rashlađena, ali može se servirati  i topla kao prilog. Minimum kalorija, lagana, jeftina, posna, bez glutena….zaključak ?

Savršena!

Preporučujemo:

Desina boranija
Desina boranija
Boranija na gulašu
Boranija na gulašu
Zapečena boranija
Zapečena boranija
Šnicle u povrću
šnicle u povrću

Leave a Reply

Your email address will not be published.