Barene somborke

Barene somborke

 

Eto tako, stigla je i jesen. Odavno se ona gura i potiskuje ljeto. Polako nestaje vedrine i razuzdane topline ljeta. Jesen ih potiskuje u drugi plan.

Preuzela je ona ulogu slikara virtuoza, podarila nam zanosne plodove, rumene i jedre, a vatrom rasplamsala i obojila bašte i parkove. I sva priroda kao da se ponovo probudi i ponovo procvjeta.

Jesen je drugo proljeće,
gdje je svaki list u stvari cvijet.
(Alber Kami)

Želeći da sačuvamo tu ljepotu kojom nas je jesen začarala, brižno je pakujemo u tegle i staklenke, čuvajući ljubomorno parčiće topline, savršenih aroma i boja. Znamo da kad zima stigne , i donese sivilo i tmurne kiše, kad dani okraćaju a noći postanu duge i hladne, trebaće nam ta mala sunca koja smo sačuvali. Trebaće nam da nam vrate toplinu, oboje sivi dan i donesu radost i nadu u iščekivanju proljeća i ponovnog buđenja …

 

  • 10 kg somborki (2200 kcal)
  • 2 l vode
  • 0,5 l alkoholnog sirćeta (9%) (60 kcal)
  • 150 g šećera (600 kcal)
  • 100 g soli
  • Kesica bibera u zrnu
  • 2-3 glavice bijelog luka
  • Veza celera

Ukupno: 2860 kcal

Mogu se na isti ovaj način bariti i roge, crvene i krupne, i babure žute a debele, ali somborke te male špice prgavice, najmilije su nam. Sitne, pomalo i stidno rumene, a opet tako opasne i žestoke, ma prave su đavolice.

Za kvalitetnu zimnicu bitne su sljedeće stavke:

  • Svježe i zdravo povrće
  • Čisto i sterilisano posuđe
  • Dovoljna soli
  • Skladištenje zimnice na hladnom i polumračnom mjestu.

Barene somborkeNe štedite praveći kompromis između svježine i kvaliteta povrća (u ovom slučaju paprika, somborki) i cijene. Kupujte povrće u sredini njegove sezone, kad su plodovi najkrupniji, najzdraviji i najukusniji, odstranite prilikom pripreme sve sumnjive dijelove, udarene, nagnječene ili trule.

Povrće mora biti dobro oprano i čisto jednako kao i posuđe i tegle koje koristite. Ostaci bilo kakvih nečistoća, nedovoljna količina soli i prevelika temperatura najčešći su razlozi zbog kojih zimnica prokisne, zamuti se ili strune…

Barene somborkeZa barene somborke, paprike treba oprati, prepoloviti i očistiti od sjemenki. S obzirom na njihovu opasnu ljutinu najbolje je pripremati ih u rukavicama, pa čak ni tad niste sigurni hoće li vam prsti nakon svega gorjeti.

Tegle pažljivo oprati i isprati od deterdženta i staviti u rernu na 50-100C da se griju i sterilišu.

U velikoj šerpi izmješati vodu i sirće, dodati so i šećer,i biber u zrnu, pa staviti da provri.

Kad počne da vri pripremljena mješavina (otorite prozor jer užasno štipaju i guše njena isparavanja) stavite šaku dvije paprika, toliko da pokriju u jednom sloju tečnost. Kad ponovo provri (1-2 min najviše) izvadite i ocijedite paprike i ostavite ih poklopljene u većem sudu. I tako redom dok sve paprike ne potrošite.

Ostavite paprike poklopljene malo da se prohlade, tek toliko da ih možete držati u ruci. Dok se paprike hlade sitno nasjeckajte bijeli luk i list celera. Onda redom punite tegle slažući polutke paprika okrenute korom ka otvoru tegle. U dva-tri sloja pospite paprike bijelim lukom i celerom.

Količinu luka i celera prilagodite svom ukusu, jai h stavljam prilično malo, i nešto krupije izrezane, a vi stavite kako i koliko volite.

 Punite tegle pritiskajući paprike da ih stane što više. Na kraju pritisnite paprike drvenim štapićima ili plastičnim pritiskivačima.

Napunjene tegle polako zalijte tečnošću u kojoj ste barili paprike, a ako vam nedostaje tečnosti pripremite novu dozu. Ova mjera obično je sasvim dovoljna za 10 kg paprika.

Barene somborkeU svaku teglu stavite još prstohvat soli,i dobro je zatvorite. Ako ste baš sumnjičavi možete prije zalivanja tegli, u tečnost u kojoj su se barile paprike dodati pola kesice konzervansa, ali za tim nema potrebe ako ste ispoštovali uslove za kvalitetnu zimnicu.

I na kraju obrišite tegle, provjerite da neka ne curi pa promjenite poklopac i zatrpajte tople tegle ćebetom da se lagano hlade dan-dva.

Ohlađene tegle složite na suvo, polumračno i hladno mjesto da čekaju zmu, mada jednu možete i odmah otvoriti, nahraniti radoznalost i uživati u savršeno neodoljivim i opasno vrelim barenim somborkama….

Preporučujemo:

Barene paprike
Barene paprike
Ajvar od pečenih paprika
Ajvar od pečenih paprika
Minestrone ‘Top 10’
Minestrone 'Top 10'
Punjene paprike
 Punjene paprike

Leave a Reply

Your email address will not be published.