Složenac od karfiola

Složenac od karfiola

Jela na principu ‘iz jedan u dva’ vrlo su zgodna kako iz ugla novčanika, tako i po pitanju utrošenog vremena. Složenac od karfiola lagani je obrok, zgodan za hladne zimske dane. Pripremajući ga istovremeno se može spremiti i Carry povrtna čorba, a najljepše kod ovog recepta je što se može dosta toga pripremiti unaprijed , pa radnim danima ostaje minimum posla da se pripremi fini ukusni ručak.

 

 

  • 1 kg karfiola (250 kcal)
  • 300 g brokolija (102 kcal)
  • 100 g šunke (395 kcal)
  • 1 krem čorba od gljiva (240 kcal)
  •  2 dcl kisele pavlake (414 kcal)
  • 2 dcl mlijeka (130 kcal)
  • Kašičica senfa
  • 30 ml ulja (270 kcal)

Ukupno: 1801 kcal, čuvaj te se ove jedne kalorije 🙂

Karfiol očistite,  isjecite u cvjetove  poštujući njegovo drugo ime (Cvjetača), dodajte i ostalo povrće potrebno za čorbu, pa barite sve oko 10 min od kad provri, na kraju dodajte i koji cvijet zaleđenog brokolia,i čim ponovo čorba proključa sklonite je s vatre. Da ne bude zabune, ništa ne treba začinjavati u ovoj fazi.

E sad razdvajamo jednu šerpu na dva recepta!

U vatrostalnu posudu sipajte malo ulja da pokrije dno, ali ne pretjerujte. Izvadite  iz čorbe cvjetove karfiola i brokolia i složite ih u tepsiju. Između ubacite i poneku krišku šunke. Ja sam željela da jelo bude u blažoj varijanti pa sam izabrala šunku, mada bi jednako zgodno bilo staviti i slaninu ili kobasice.

Složenac od karfiolaSloženac od karfiolaSloženac od karfiolaSloženac od karfiolaSloženac od karfiolaSloženac od karfiola

Umutite pavlaku, mlijeko, senf i kesicu čorbe, pa prelijte složenac, i zapecite na 250C 20min, tj. dok lijepo ne porumeni. Prohladite 10 minuta i sve će se moći lijepo rezati.

Dok se složenac peče, vratite čorbu da kuva pa je pouljite, začinite, dodajte mlijeko pa će i ona biti gotova na vrijeme.

Bitno je da karfiol i brokoli ne budu prekuvani, da se prilikom pečenja ne bi raspadali. Dalje, nije ih potrebno začinjavati jer je krem čorba dovoljno puna ukusa kao i skroba, pa će savršeno povezati i začiniti cijeli složenac. Budite oprezni ako spremate manje količine, da ne bude prejakog ukusa.

Složenac od karfiola

I tako iz jedan u dva, čorba i složenac lako se spremaju. Ako kao i ja pripremate jela vikendom za radnu nedjelju, onda samo obarite povrće, pa kad zaista budete sremali ručak, složite i zapecite karfiol i završite čorbu.

Karfiol nije omiljen u mojoj porodici, ali ja tvrdoglavo nastojim ubaciti ga u svakodnevni meni. Tražim različite načine pripreme, dodajem nove ukuse i jednog dan moja ljubav ka karfiolu i moja upornost pobijedit će odbojnost muškog dijela porodice prema ovom cvijetu grdne face.Sa složenecem, se približavam cilju, jer jedan član je već promijenio stranu.

Složenac od karfiola

 

 

Preporučujemo:

Pohovani karfiol
Pohovani karfiol
Carry povrtna čorba
Carry povrtna čorba
Bella (karfiol) čorba
Bella karfiol corba
Razljevak sa karfiolom
Razljevak od karfiola

Leave a Reply

Your email address will not be published.