Orasnice

OrasniceOrasnice su neopisivo nježne i prhke, i svaki zalogaj se s neodoljivom lakoćom topi u ustima, darujući nam najljepše trenutke slasti.

One kod mene spadaju u nezaobilazne novogodišnje kolačiće, uz sve one keksiće i bombice što izgledom pomalo podsjećaju na šišarke,  čupave i neuredne.

Ova je godina nama bila baš luda i nepredvidiva, započela je loše, sa mnogo mračnih ambicija. Ipak bili smo jači od sudbine, stavili tačku na neke loše priče, crne prognoze i mračne dijagnoze… i sad kad podvučemo crtu, završavamo jednu uspješnu godinu jači, bolji i sretniji i eto-sasvim dovoljno razloga da se prepustimo našim malenim strastima, nevažnim slabostima i porocima.. onim slatkim koji nam dižu endrofin i učvršćuju osmjeh na licu…

  • 3 bjelancaOrasnice
  • 300 g sećera
  • 1 burbon šećer
  • 300 g mljevenih oraha
  • 300 g sjeckanih oraha

Umutiti bjelanca u čvrsti šam pa im polagano muteći manjom brzinom dodavati šećer. Kada se šećer rastopi i šam postane staklast i čvrst dodati mljevene orahe i mješati kašikom. Lagano da se orasima zasiti snijeg od bjelanaca.I smjesa za orasnice je spremna.

Supenom kašikom vaditi po dio šama , izmedju dlanova lagano oblikovati orasnice i uvaljati ih u mljevene orahe.

Orasnice

Slagati orasnice na pleh pokriven pek papirom pa sušiti na 120 C oko 40 minuta. Izvaditi ih iz rerne i ostviti da se potpuno ohlade i stegnu pa ih tek tad vaditi iz pleha.

Ako nemate ideja šta raditi sa preostalim žumancima, predlažem vam da pripremite pola mjere Tiramisu-a… mada kad bolje razmislim, uduplajte mjeru za orasnice i spremiti Tiramisu u punoj mjeri. Nećete se pokajati ni za jedno ni za drugo 🙂

Iako mogu dugo da stoje,kod nas jedva da pređu u narednu godinu. Vjerovatno će tako biti i ove godine, i nadam se da ćemo 2016-tu dočekati uživajući u ovoj jednostavnoj a opet posebnoj slastici.

Orasnice

Preporučujemo:

Srca od čokolade
Zaljubljena  srca od čokolade
Bugarske ruže
Bugarske ruže
Komisbrot
Komisbrot
Feta sir sa orasima i maslinama
Feta sir sa orasima i maslinama (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.