Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama

Prhke štrudlice sa dunjama i jabukamaZnate one neodoljive štrudlice što se prosto tope u ustima, uz nježne puter arome prhkog tijesta i zanosne bogate ukuse voćnog fila. Štrudlice u kojima se voće rasipa svojim slatkim čarima i koje su toliko nježne i strastvene u isto vrijeme da njihovoj čaroliji jednostavno ne možete odoljeti, pa je nemoguće zaustaviti se na jednoj, već sama ruka ide ka sljedećoj, i sljedećoj , i sljedećoj … i tako sve dok nestane i posljednja sa tanjira.

Prhke štrudlice sa dunjama i jabkama upravo su takve, božanstvene i neodoljive.

Tijesto:

  • Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama2 jaja (160 kcal)
  • 7 kašika šećera (420 kcal)
  • 1 vanil šećer (40 kcal)
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g putera (1888 kcal)
  • 500 g brašna (1700 kcal)

Fil:

  • 1 kg jabuka (400 kcal)
  • 1 kg dunja (250 kcal)
  • 6 kašika šećera (360 kcal)
  • 30 g šećera u prahu (120 kcal)

 Ukupno: 5338 kcal

Samo da znate, ja uvijek spremam duplu mjeru, jer prva nestane i prije nego se ohladi, pa tek u drugoj polagano uživamo.

Prvo treba oguliti i narendati dunje i jabuke. Ja sam napokon kupila električnu rendu i sad uživam u spremanju voćnih kolača i neoderanih prstića. Jabuke i dunje posuti šećerom i dinstati na srednje jakoj vatri tek toliko da tečnost ispari, ali da se smjesa ne ukaši u potpunosti već da se razazanaju narendani komadići. Izdinstano voće ostaviti na hladnom da se ohladi na sobnu temperature kako ne bi prilikom filovanja topilo tijesto.Obavezno provjerite ukus, jer je vrlo vjerovano da ćete trebati dodati još šećera, zavisno od kiselosti voća.

Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama

Za prhko tijesto prvo pjenasto umutiti jaja, šećer  i vanil šećer, pa dodati puter i prašak za pecivo. Puter naravno treba da je omekšao i na sobnoj temperature, kako bi se lijepo mogao umutiti. Onda dodajete brašno. Prvo oko 300g i mutite spiralnim mutilicama, pa izručite tijesto na pobrašnjanu podlogu i nastavite mijesiti rukama dodajući postepeno preostalo brašno.

Kad se dobije glatko tijesto treba ga podijeliti na dva dijela, pa prvi dio razvući u traku malo širu od dva dlana i dužine oko 40 cm, ustvari treba tijesto da je debelo 2-3 mm, pa koliko dugačka traka ispadne. Polovinom fila bogato premazati razvučeno tijesto i rolati  s obje  duže starne tako da se sretnu na sredini. Sijeći štrudlice po 2 cm široke i ređati ih na pleh pokriven pek papirom. Štrudlice razmaći jedan centimetar pošto će tokom pečenja lijepo i porasti.

Ponoviti postupak sa drugom polovinom tijesta i ostatkom fila. Sve štrudlice bi trebale stati u dva pleha od rerne. Ugrijati rernu na 180C pa peći štrudlice 20-25 minuta. Gotove su kad počnu blago da rumene, ali su i  dalje mekane kad ih dotaknete prstom. Pečene štrudlice izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se prohlade, pri čemu će se dodatno i stegnuti. Ohlađene štrudlice složiti na poslužavaonik i oblato posuti mljevenim šećerom.

Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama

Mogu se jesti odmah, a ako uspijete koju sačuvati za sutradan tek ćete tada u potpunosti uživati u njihovoj nježnoj prhkosti i prefinom aromatičnom filu od dunja i jabuka. Na sličan način možete pripremati štrudlice i sa drugim vrstama voća, a sa jabukama možete kombinovati i domaće džemove koji će lijepo ukuvani , dati zanosnu aroma dok će se jabuke pobrinuti za količinu fila. U tom slučaju kombinujte 1,2 kg jabuka, prodinstajte ih sa šećerom pa dodajte 300-400 g odabranog džema. Nama se posebno dopada kombinacija sa džemom od smokava

Kristina domaćica sa bloga Domaćiza za vas zadala je dunje za oktobrsku temu  blogerske igrice Ajme koliko nas je, pa ćete i ovaj recept naći u našoj zajedničkoj zbirci recepata.

Preporučujemo:

Lijena pita
Lijena pita
Kolač s jabukama
Kolač s jabukama
Kolač od dunja
Kolač od dunja
Jabuke u šlafroku
Jabuke u šlafroku

2 thoughts on “Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama

Leave a Reply

Your email address will not be published.