Baklava

Baklava

Nema dobre baklave dok ne počne da se cijedi niz prste kad je zagrizete. Baklava mora bit i masna i slasna i puna oraha. Nema tu mnogo filozofije, složiš baklavu, dugo i lagano je pečeš i obilato zaliješ, pa onda uživaš u šećer-slatkim zalogajima, krckavim orasima i bogatom ukusu tankih kora i putera…

Ne može se ni jedna velika i ozbiljna trpeza zamisliti bez baklave, slatke carice orijentalne trpeze…

 

Baklava:

  • 1/2 kg jufke za bakalvu – 1225 kcal
  • 1/2 kg mljevenih oraha – 3265 kcal
  • 12 kom. mljevenog petit beurre keksa – oko 400 kcal
  • 250 g putera – 1888 kcal

Agda:

  • 800 g šećera-3200 kcal
  • 1 l vode
  • 1 limun (izrezan na kolutiće)- 24 kcal

Ukupno: 10 002 kcal

 

Keks samljeti i podijeliti na tri dijela. Orahe takođe, mada možete dio oraha isjeckati, ili ih jednostavno samljeti u blenderu, tako da ostane pomalo i mrvica i komadića, koji će poslije lijepo krckati kad dođu pod zub. I orahe podjelite na tri dijela.

Puter rastopite na tihoj vatri.

Jufke (kore za baklavu)  prebrojite i podijelite u četiri grupe. Ja kupujem u jufkarnici, pa ne tražim tačno 500 g već 16 kora.

Baklava

U pleh od rerne složiti četvrtinu kora, jednu na drugu, ali svaku poprskajte rastopljenim puterom. Ako kore vire iz pleha, odrežite taj višak. Preko četvrte kore ravnomjerno posuti trećinu oraha i trećinu keksa.

I sve ponoviti još dva puta. Četvrtom  grupom kora preklopiti baklava, prskajući svaku koru puterom osim zadnje. Izrezati na baklave odnosno rombove, pa premazati preostalim puterom, posebno po rezovima.

Pripremljenu baklavu staviti u dobro zagrijanu rernu  (250C) da se zapeče,pa kad dobije lijepu rumenu boju, smanjiti temperature na 170 C i peći ukupno 1sat i 10 min. (tzv. sušenje baklave).

Dok se baklava peče  ukuhati agdu. Šećer i limun izrezan na kolutove staviti u šerpu i preliti vodom, pa kuvati. Kad agda provri stišati i kuvati još 5-6 minuta da agda počne da se zgušnjava. Ohladite agdu na sobnu temperaturu, pa kad je baklava pečena, vruću baklavu zaliti prohlađenom agdom, pokriti salvetom i ohladiti.

Baklava

Najbolju baklava sam jela u Sarajevu, i sva je bila po mom meraku, bez  mnogo ‘tarane’  koja daje izgled bogate baklave, a u njoj je šakica oraha, bez grožđica koje joj promijene ukus, i koje ja nikako ne volim, slatka a ne ušećerena, i spremana baš domaćinski, sa mnogo oraha i putera… Spremala ju je svekrva moje kume, fantastičnu, zanosnu, tajnovitu…

Recept je putem modernih elektronskih medija doputovao u Crnu Goru i ja vam ga predstavljam.Uživajte i vi u nježnim  i tanušnim listovima orijentalne slasti i strasti…

Baklava

Preporučujemo:

Urmašice s orasima
Štrudla
Štrudla
Cimet rolnice s bundevom
Cimet rolnice
Hren i med
Hren i med

Leave a Reply

Your email address will not be published.