Suve šljive u slanini

Suve sljive u slaniniEvo jednog krajnje jednostavnog a pomalo neobičnog predjela- suve šljive u slanini, koje sam po prvi put probala prije par godina u jednom vojvođanskom restoranu. Oni ga služe sa projom i kiselom pavlakom…

 

 

 

Suvim šljivama se odstrani košpa, pa se na njeno mjesto utisne oljušten badem. Za slučaj da se nađete u čudu kako ošuljtiti badem, trik je jednostavan – prvo se na kratko popari u vreloj vodi, potom mu opna nabubri i veoma se lako skine. Ako vas to mrzi, može i neoljušten, samo bude malo tvrđi pod zubom.

 Potom se svaka šljiva omota najtanje izrezanom kriškom pančete. Može da se upotrijebi i pršut, ali je on obično preslan i meni se više dopada izvorna varijanta sa slaninicom. Sve se lijepo probode čačkalicom i baci na roštilj. U nedostatku roštilja dobro posluži i stara dobra rerna. Samo u neki pleh stavite pek-papir i poredajte šljive. Gotovo je kad bijeli dio slaninice postane staklast. Ako baš volite da se iživljavate , može ta čačkalica da pridrži i kockicu trapista ili nekog drugog sira koji će se blago otopiti preko svega navedenog.

Potom … prijatno …e, da, ne zaboravite upozoriti prijatelje da ne pljuju „košpe“ 🙂

 

Preporučujemo:

Šljive u šlafroku
Šljive u šlafroku
Palačinke Kralja Nikole
Palačinke Kralja Nikole
Kolač sa šljivama
Kolač sa šljivama
Sekelj gulaš
 Sekelj gulaš

Leave a Reply

Your email address will not be published.