Sipana pita s jagodama

Sipana pita s jagodamaDAN

Ni u kakav dnevnik ovaj dan ne može,

Ovo ruglo danje, malodušno, sivo,

Ni kiše da se pokisne do kože,

Ni vjetra, ni sunca – ničeg živog.

I to tako tinja – izvan ljudi, mlako,

Niko tim ne živi. Vičem srdit vani:

Dane, đubre jedno, ne sviće se tako,

Gubi se natrag pa pristojno svani…

Vito Nikolić

Stihovi ovi dušu mi lome. Uvijek i iznova. A majski dani poludjeli sivi, novembarske gaće su obukli. Tmurni i hladni, zaboravili su izgleda kako zanosna mogu biti topla predvečerja, u koja bih s dragim zagrljena šetala.

Jedino jagode na maj mirišu s pjace, jedino one u stvarnost me vraćaju. Pa dok slažem sipanu pitu s jagodama u glavi prevrćem stihove…

…Maju, đubre jedno, ne sviće se tako,

Gubi se natrag pa propisno svani…

Kora:

  • 1,5 čaša brašna
  • Sipana pita s jagodama (2)1,5 čaša griza
  • 1,5 čaša prezle
  • 1,5 čaša šećera
  • 1,5 čaša sitno sjeckanih oraha
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo

Mjera je čaša od 2 dcl, npr čaša od jogurta

Fil:

  • 1 margarin
  • 1 kg jagoda
  • 10 kašika šećera

Sipana pita s jagodama

Sipana pita s jagodama, samo je jedna od verzija čarobnog kolača koji se ne muti, već se sve samo sipa u tepsiju , na tiho ispeče, ohladi i uživa. Ukusom nas je podsjetila na integralne slatke barove, a uz dodatak sladoleda od vanile postala je nevjerovatna i očaravajuća poslastica. Dostojna ozbiljne trpeze, čak i u ovome neozbiljnom maju.

U suvoj zdjeli pomješati sve suve sastojke, za koru. Nije da se suva mrvičasta smjesa u  tom stanju baš može korom nazvati, no ne budite sumnjičavi, nekom čudesnom čarolijom sve te mrvice i grmuljice u savršen mekanu i sočnu koru će se pretvoriti.

Sipana pita s jagodama Margarin ostavite u zamrzivaču 15-ak minuta da se dobro stegne. Jagode očistite i nasijecite na kockice pa pospite šećerom , dobro izmješajte i ostavite 5-10 minuta da puste sok. Suve sastojke samo izmješajte viljuškom kako bi se ravnomjerno rasporedili.

U pleh (30x2cm ) narendajte trećinu margarina da ravnomjerno pokrijete dno. Sipajte polovinu suve smjese, pa preko nje narendajte još trećinu margarina.

Po margarinu ravnomjerno rasporedite jagode i sve zaljte sokom koje su pustile. Po jagodama ide ostatak suve smjese, a preko nje i narendana preostala trećina margarina.

Pripremljena pita ide u hladnu rernu, koju onda uključujemo na 160C. Pitu treba peći 45 min, da lijepo porumeni, a ona će se za to vrijeme sva sažeti i na kraju ćemo imati efekat ozbiljnog kolača, za koji ni u snu ne biste pretpostavili da nije mućen, da nema jaja ni mlijeka.

Ostavite zatim pitu da se potpuno ohladi i dodatno stegne, a onda je režite na pravouganike. Pita će se lijepo rezati, a biće sočna od margarina i soka koje su jagode pustile. Sjeckani orasi će krckati pod zubima pa će doživljaj biti potpun.

Naravno, za bogatiji ukus umjesto margarina možete koristiti puter, no u tom slučaju pita s jagodama neće biti posna. Iako smo je mi najvećim dijelom pojeli metodom, uzmi u prolazu parčence, i grickaj usput, ipak, ako joj se doda i kugla sladoleda onda ova krasotica ide na sljedeći nivo uživnja, ulazeći u kategoriju nezaboravnih delicija.

Sipana pita s jagodama

Sličnu pitu sam već pravila sa breskvama, a Darko u svojoj Web -kuharici čuva recept za neodoljivu kombinaciju s jabukama 🙂

Preporučujemo:

Sipana pita sa breskvama
Sipana pita sa breskvama
Korpice s jagodama
Korpice s jagodama
Pita od patlidžana
Pita s jabukama
Pita s jabukama

Leave a Reply

Your email address will not be published.