Rolat sa bananicama

Rolat sa bananicama

 

Rolat sa bananicama, samo je još jedna od novogodišnjih klasika. Lagani rolat sa čokoladom ili bez, dekorativan je i veoma ukusan. Takođe je i jednostavan i brz za pripremu pa ga veoma volim.Baš nam dobro dođe u kompilaciji novogodišnjih kolačića…

 

 

  • 2 kore oblandi (360 kcal/100g )
  • 200 ml mlijeka (130 kcal)
  • 250 g margarina (1835 kcal)
  • 200 g šećera (800 kcal)
  • 350 g mljevenog keksa (1530 kcal)
  • 100 g kokosa (354 kcal)
  • 8 krem bananica (144 kcal)
  • 2 kašike ruma (560 kcal) 

Ukupno: 5353 kcal

Najvažniji je prvi korak – veću kuhinjsku krpu skvasite, iscijedite i stavite na poslužavaonik. Na nju stavite jedu oblandu. Obično je oblanda veličine polovine krpe, tako da je možete pokriti drugom polovinom. Na sve stavite novu oblandu pa i nju pokrijte mokrom krpom. Bitno je da se dva lista oblandi nalaze između mokrih krpa kako bi se navlažile i postale savitljive.

Rolat sa bananicamaE sad možemo spremati fil. Stavite mlijeko i šećer da prokuvaju, pa u dobijeni sirup dodajte margarin i sklonjeno sa vatre miješajte dok se margarin rastopi. Slično kao za bajadere.

U toplo dodajte mljeveni keks,  kokos i rum, pa ostavite fil  da se prohladi.

Mlak fil premažite preko jedne kore , počevši od duže strane, ali ostavite zadnjih 2-3 cm (uz drugu dužu stranu nenamazanim). Na početni dio stavite bananice, obično ih je 4 taman koliko treba, pa polako zarolajte. Rolanjem će se dio fila pomaći i popuniće onaj nenamazani dio. Malo stisnite rukama rolat i ostavite ga da se stegne.

Rolat sa bananicama

S obzirom da je ovo mjera za dva rolata, jedan možete premazati i čokoladnom glazurom, tako će biti dekorativniji na poslužaoniku. Za glazuru je dovoljno rastopiti 2 reda čokolade sa dvije kašike ulja na laganoj vatri pa time premazati rolat.

Krem bananice su klincima omiljeni slatkiš, što je siguran znak da vole i ovaj rolat. Uživajte u mnoštu slatkiša i neka vam Nova godina bude slatka i vesela…

Februar 2015:

U igrici Ajme, koliko nas je Nataša sa bloga Kolači  zadala je keks za temu mjeseca, i ja još pod utiskom novogodišnje trpeze šaljem rolat sa bananicama.

Preporučujemo:

Crno-bijele oblande
Crno-bijele oblande
Rolat od gljiva
Rolat od gljiva
Figaro štanglice
Figaro štanglice
Čokoladni kapkejks
Čokoladni  kapkejks

One thought on “Rolat sa bananicama

  1. Pingback: Ajme koliko nas je! Rezultati za veljaču, tema: keks

Leave a Reply

Your email address will not be published.