Crmničko branje

Jedna od osnovnih asocijacija na crnogorsku kuhinju sigurno je raštan. Jednostavna kombinacija raštana, krompira i suvog mesa, skromno jelo od onog što se uspjevalo uzgojiti na škrtom crnogorskom kršu. Skromno – a opet raštan je jelo na kojima su se podizale generacije. I u brdima i u dolinama. I pored rijeka i pored mora. Varijacije su malene i uglavnom se odnose na vrstu mesa koje se dodaje. Na sjeveru je to suva kaštradina, a kako se ide južnije, sve više se prelazi na ‘laganije’ izbore, kao što su slanina, rebra i domaće kobasice. Ali, i na sjeveru i na jugu raštan je zimska klasika.  Najbolji je kad raštan smrzne, kad pristigne suvo meso i krompir, kad se mnogo drugog i nema u ostavi, tad on stupa na scenu, da grije, da hrani, da okrepljuje…

I crmničko branje spada u varijaciju na temu raštana, ali je mnogo bogatije i šarenolikije. Oplemenjeno biljem koje se nalazi u bašti, a ne samo na sirovom kršu. A u Crmnici, u bogatim i rodnim livadicama oko jezera, bašte su pune i svakolike. I crmničko branje je zato ljepše i ukusnije, pitomije i bogatije negoli klasičan raštan, pa kao takvo je i prigodno za ljetnje dane, a ne samo kad zima i oskdica stisnu…

 • 600 g suvog mesa  (domaća kobasica, slanina, rebra)
 • 1 kg raštana
 • 350 g praziluka
 • 350 g blitve
 • 100 g mladog luka
 • 2-3 šargarepe
 • 150 g celera
 • 3-4 krompira
 • 1 paprika (po želji)
 • Veza peršuna
 • So i biber
 • 30 ml ulja ili kašika masti

Za branje nam treba oveća šerpa, pa je Stone Legend duboka šerpa pravi izbor. Za dugo i lagano krčkanje, kao i da posle dugo čuva toplotu, jer ko zna kad će opet nekom glad na usta pokucati. Bolje da je ručak spreman i topal, pa da se samo tanjir postavi i hljeb nareže…

Suvo meso treba oprati pod vrelom vodom , da se očisti od gareži.

Raštan oprati, odstraniti korijen lista, pa isjeći na krupne komade i obariti kratko u slanoj vodi, da splasne, omekša i izbaci gorčinu. Uz stone legend duboku šerpu dolazi i cjediljka/friteza, koja je savršena da se u nju stavi raštan i pošto prokuva, samo skloni i ocijedi, a onda u šerpi nastavljamo sa kuvanjem.

Na dno šerpe sipati ulje (umjesto ulja može se dodati kašika masti, domaće). Zatim se redom slaže procijeđeni raštan, praziluk isječen na kriške 2-3 cm dužine, šargarepa i celer na kockice. Paprika, ko voli, i na kraju se preko svega složi suvo meso. Sve se pobiberi po ukusu i nalije vodom, tek da ogrezne.

Kuva se barem 45 minuta, pa kad i meso i raštan počnu da mekšaju dodaje se dalje redom, krompir izrezan na četvrtine, mladi luk  i blitva. Opet se dolije vode po potrebi i stavi da se krčka poklopljno na tihoj vatri još 45 minuta.

Ne treba se miješati, već samo prodrmati šerpu ako se bojite da bi moglo zagoriti. Ali neće, jer u Stone Legend posuđu nema zagorjevanja. Ne brinite. Sve što treba da pazite da je tečnosti dovoljno, ali ne i previše, i da pred kraj provjerite slanost.

Obično nije potrebno dosoljavati, već je dovoljno slano cijelo branje od suvoga mesa. Zato oprezno, provjerite pa po potrebi dodajte.

Nakon nekih 2-2,5h kuvanja, sve zajedno, branje je gotovo. Spremno da na sto ide. Sigurna sam da će vam se dopasti, a ako još i urmetin uz branje spremite, budite sigurni da je na stolu prava gozba. Sve delikates do delikatesa… Ma i bečki dvor bi se poklonio ovoj crnogorskoj divoti…

Post nastao u saradnji sa Delimanom.

Preporučujemo:

Prebranac sa kobasicama
Pileća supa
Miješano ispod sača
Miješano ispod sača
Punjene prženice

2 thoughts on “Crmničko branje

 1. ovo često kuham,nešto naaaaajfinije na svijetu kad se sljube svi okusi povrća! Samo ni približno toliko dugo,max.1 h jer ustvari često uopće ne stavljam meso.

Leave a Reply

Your email address will not be published.