Pileća supa

Ima li šta da bolje okrepljuje nego domaća pileća supa?

Domaća pileća supa koja se zanosno puši sa stola prva je pomisao na nedjeljni ručak i porodicu na okupu. Topla i masna, napuni kuću mirisom djetinjstva, sjećanjem na bakinu kuhinju, nježnost i sigurnost. Ugrije tijelo poput najljepšeg zagrljaja, umiruje i usrećuje dušu…

 

 

  • 1,2 kg piletine (5 bataka sa karabatkom)
  • 200 g šargarepe
  • 150 g celera
  • 100 g pašternjaka
  • Vezica peršuna
  • Manji crni luk
  • 50 g rezanaca za supu
  • So i biber

 

 

Pile očistiti i ukloniti pokoje preostalo perce. U supu može ići cijelo pile, ali i pojedini komadi. Ja je obično spremam od kombinacije bataka i karabataka. 5 komada. Tako vole moji momci, svakom po batak i mirna Bosna.

Tajna je u puno mesa da nam supa bude jaka i masna, ali i i puno povrća koje će je obogatiti divnim mirisom i ukusom. Bez dobrog korijenja nema dobre supe, pa kakvo god meso koristili. Povrće očistiti isjeći na krupne komade pa sve složiti u šerpu, prvo meso a zatim i povrće. Poneko ispeče luk na ploči prije stavljanja u supu, ja taj običaj nemam već ga samo operem i presiječem na polovine.

Supa se kuva u ovećem loncu, pa je Stone Legend duboka šerpa odličan izbor. Biće tu supe za barem dva dana.

 

Dodati 2 kašičice soli i pola kašičice bibera, preliti vodom (2-3 litra)  pa staviti na šporet da provri. Zatim stišati na minimum, tek da supa lagano kuva. Kako se u toj prvoj fazi kuvanja napravi velika pjena, polagano je kašikom skinuti bez miješanja, da bi supa ostala čista i bistra. Kuvati pola sata pa izvaditi meso.

Za to vrijeme već će supa biti poprilično masna , a od mesa ćemo spremiti pilav, i eto ga kompletan ručak. Jedno parče ipak ostaviti u supi da se raskuva. Nastaviti kuvati na tihoj vatri još sat vremena, da i meso i povrće omekšaju.

Kad je i povrće gotovo, procijediti supu i razrijediti je ako je, a uvijek jeste, premasna. Za cijeđenje pomoći će nam cijediljka koja dolazi u Stone legend kompletu sa dubokom šerpom. Dobijenu supu rasporediti na tri dijela. Prvi ćemo iskoristiti za Rizi-bizi s piletinom, a u ostatak vratiti  povrće i meso.

Povrće i raskuvano meso ostaviti 10 minuta da se rashlade, pa ih sitno isjeckati i vratiti u supu. Pola od ove količine ćemo odmah zakuvati, a ostatak možemo ili ostaviti da pričeka dan-dva u frižideru ili zalediti.

Supu  dosoliti po ukusu. Ko voli može dodati i suvog začina, mada kad je lijepo meso, i dosta povrća, za začinima nema potrebe.

Supu je najlakše i najbrže zakuvati rezančićima. Kome nije teško može spremiti i domaće rezance, a možda je najbolji izbor napraviti domaće griz-knedle.

I kad je sve gotovo, toplu supicu sipati u tanjire, posuti seckanim peršunom, pa se prepustiti mirisu i toplini, a onda obradovati nepca i okrijepiti stomak…i uživati, uživati, uživati…

 

Post nastao u saradnji sa Delimano Stone Legend posuđem.

 

Preporučujemo:

Rizi-bizi s piletinom
Pileći ajmokac
Pileci ajmokac
Đuveč sa piletinom
Čorba od mladog luka
Čorba od mladog luka

Leave a Reply

Your email address will not be published.